Comments are off for this post

Gran pri filmu Plastični okean

BUDVA Dodjelom nagrada i festivalskom premijerom njemačkog filma "Crna Gora-neograničeno otkrivanje svijeta u režiji Cornelia Schulze preksinoć je u hotelu "Splendid završeno treće izdanje Green Montenegro International Film Festa (GMIFF).Gran pri za najbolje ostvarenje na festivalu dobio je film "Plastični okean koji je režirao Craig Leeson.

 

Ostale nagrade

Međunarodni žiri u sastavu: reditelj Mustava Mustafić, producentkinja Vesna Radunović i reditelj Danijel Pavlić donijeli su jednoglasnu odluku da u kategoriji "Ekologija nagrada za najbolji film ponese makedonski film "Jezero jabuka" u režiji Ljuba Stefanova i Tamare Kotevske.Druga nagrada pripala je pakistanskom filmu "Pangolini u opasnosti reditelja Muhameda Ali Ijaza. Treću nagradu dobio je engleski film "Zelena je sjajna" rediteljke Ketrin Dušen u produkciji British Councila. Specijalna nagrada žirija za globalni akivizam i izuzetnu produkciju dodijeljena je filmu "Prije poplave" reditelja Fishera Stevensa iz SAD-a. Nagrade u kategoriji "Ekologija duše" donio je žiri u sastavu: filmski i TV reditelj Gojko Kastratović (predsjednik), filmska kritičarka i teoretičarka Maja Bogojević i producentkinja Sara Radović. Jednoglasnom odlukom nagrada za najbolji film dodijeljena je ostvarenju "Beško" reditelja Nedžada Begovića iz Sarajeva. Drugu nagradu osvojio je film "Tok" koji je režirao poznati crnogorski glumac Mišo Obradović. Treća nagrada pripala je hrvatskom ostvarenju "Mama, zašto plačeš, rediteljke Vladimire Spindler iz Zagreba. Specijalna nagrada žirija za autentičan pogled na prirodu i ljude Crne Gore dodijeljena je filmu "Crna Gora –               neograničeno otkrivanje svijeta" u režiji Cornelia Schulze iz Njemačke. O         najboljim ostvarenjima u kategoriji "Turističko-promotivni filmovi" odlučivao je žiri sačinjen od studenata Fakulteta umjetnosti sa UDG. Nagrada za najbolji film u ovoj kategoriji dodijeljena je ostvarenju "Alpski smisao života" reditelja Džonasa Greberta iz Austrije. Drugo mjesto osvojio je film "Azerbejdžan tour reditelja Fuada Gulijeva iz Azerbejdžana, dok je treća nagrada pripala ostvarenju "Montenegro u produkciji NTO Crne Gore.

 

Specijalna priznanja

Direktor Festivala Blagota Marunović uručio je specijalna priznanja pojedincima i institucijama koje su doprinijele izuzetno uspješnoj relizaciji trećeg izdanja festivala. Priznanja su dobili: reditelj Rajko Grlić, stalna koordinatorka Sistema UN i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Fiona McCluney, direktorica NTO Crne Gore Zeljka Radak-Kukavičić, direktorica Zagreb Tour Film Fest Spomenka Saraga, savjetnik za ekologiju u Vladi Makedonije Dragan Jovanov, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Nikola Medenica, direktor Hotela "Splendid" Žarko Radulović, direktorica Direktorata za zaštitu životne sredine Ivana Vojinović, Ruža Helać iz Vojvođanske zelene inicijative, Ivan Cole Barović iz Centra za kulturu Danilovgrad i kompanija "Plantaže.

U toku ceremonije dodjele nagrada video porukom publici su se obratili dobitnici nagrada reditelji Muhameda Ali Ijaza iz Pakistana i Craig Leeson iz Australije.

Nadahnutom besjedom i univerzalnim porukama o potrebi stvaranja svijesti o ugroženosti životnog prostora i čovjeka u njemu, festival je zatvorio član Savjeta GMIFF-a princ Nikola Petrović.

Izvor: Pobjeda