Green Montenegro International Film Fest (GMIFF) je konceptualni filmski festival na temu zaštite životne sredine koji se održava u jednoj od najljepših prirodnih cjelina u Evropi, u Nacionalnom parku Durmitor. Filmovi će biti prikazivani na atraktivnom otvorenom prostoru, noću, pored Crnog jezera, ispod samog vrha Durmitora, pred velikim brojem stranih turista, gostiju i mještana, uz veliki broj pratećih programa, tokom četri dana trajanja festivala, što će dodatno upotpuniti turističku i kulturnu ponudu Žabljaka. GMIFF postaje prepoznat kao centar ekološkog identiteta države Crne Gore i kao pokretač konkretnih akcija i održivih ideja na planu zaštite očuvanja prirodnih resursa naše zemlje.

Organizatori ovogodišnjeg festivala GMIFF su Centar za multimedijalnu produkciju (CEZAM) u saradnji sa Opštinom Žabljak uz podršku Ministarstva za održivi razvoj i turizam, Ministarstva kulture, Agencije za zaštitu životne sredine, Ministarstva prosvjete i mnogih drugih.

Festival je edukativanog i nekomercijalanog tipa, takmičarskog karaktera, podijeljen u III kategorije: 1.zaštita životne sredine, 2. ekologija duše, 3. promotivno turistički filmovi. Pored priznanja za prvo, drugo i treće mjesto u pomenutim kategorijama dodjeljuje se i Grand Prix za najbolje ostvarenje na festivalu.

Značaj projekta se ogleda u tome, što je GMIFF od prošle godine mapirao Crnu Goru u okviru „Green Film Network-a“ i time učinio da se naš festval nađe među 39 narenomiranijih zelenih festivala na svijetu, time postavši međunarodno prepoznat sa ciljem stvaranja svojevrsnog imidža i ekskluzivnosti prve Ustavom definisane ekološke države na planeti.

Najznačajnije tijelo festivala – SAVJET čine predsjednica savjeta GMIFF-a mr Ivana Vojinović – generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, princ Nikola Petrović – predsjednik Fondacije “Petrović Njegoš”, Nikola Medenica – direktor Agencije za zaštitu životne sredine, ekolog dr akademik – Vukić Pulević, Branko Lukovac – diplomata, Slobodan Marunović – glumac Crnogorskog narodnog pozorišta, Milosav Anđelić – državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Mubera Kurpejović – generalna direkrorica Direktorata za visoko obrazovanje, Aleksandar Drljević – glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Željka Radak Kukavičić – direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Damir Davidović – državni sekretar za turizam u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Blagota Marunović – savjetnik za međunarodne odnose u Skupštini Crne Gore, Mladen Vušurović – producent (BelDocs), Vesko Vukićević – predsjednik Opštine Žabljak, Miroje Džabasan – direktor Centra za kulturu, Slađana Knežević –  sekretarka Sekretarijata za društvenu djelatnost, Vanja Krgović – Šarović – direktorica TO Žabljak, dr Slobodan Tomić.

Cilj festivala je razvijanje i podizanje nivoa odgovornosti i znanja o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine, kroz umjetnički impuls i unaprijeđenja znanja i informisanosti o ekologiji, kroz upoznavanje sa globalnim trendovima ekologije i kinematografije ka kojima Crna Gora teži, te samim tim GMIFF predstavlja veliki korak na tom putu. Festival ujedno doprinosi razvoju društvene misli i oblikovanju daljih pravaca razvoja kulture, obrazovanja i društvenog aktivizma u cilju zaštite životne sredine.

 

Medijski sponzor Festivala: RTCG.

Direkcija festivala

GMIFF

Direktor festivala

Blagota Marunović

Umjetnički direktor festivala

Slobodan Marunović

PR festivala

Katarina Kastratović

Producent festivala

Miljan Vučelić

Online marketing festivala

Andrea Zorec

Žiri festivala

GMIFF

Presjednica žirija

Maja Bogojević

Žiri

Nemanja Bečanović

Žiri

Ana Vučković