Green Montenegro International Film Fest“ (GMIFF) je zamišljen kao konceptualni filmski festival na temu zaštita životne sredine, koji će se održati u Centru za kulturu Danilovgrad od 20. do 23. septembra 2016. godine. Drugo izdanje GMIFF-a se održava uoči obilježavanja značajnog jubileja – 25 godina od proglašenja Crne Gore prvom ekološkom državom na svijetu. Ovaj filmski festival ima tendenciju da postane sastavni dio kulturne i turističke ponude Danilovgrada i Crne Gore.

Tokom trajanja programa biće prikazano 75 filmova iz  regiona i svijeta. Pored redovnih projekcija u bioskopu “Zeta” u sklopu Centra za Kulturu u Danilovgradu filmove će, na više lokacija, biti u prilici da vide pitomci Vojnog centra Crne Gore i Policijske Akademije u Danilovgradu, učenici Gimnazije “Slobodan Škerović” u Podgorici, Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš“ u Danilovgradu, učenici Osnovne škole “Vuko Jovović” u Danilovgradu, Osnovne Škole “Njegoš” u Spužu, kao i studenti Univerziteta Donja Gorica u Podgorici.

Cilj festivala je razvijanje i podizanje nivoa svijesti o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine, kroz umjetnički impuls i unaprijeđenja znanja i informisanosti o ekologiji, kroz upoznavanje sa globalnim trendovima ka kojima Crna Gora teži, te samim tim „Green Montenegro International Film Fest" predstavlja veliki korak na tom putu.

Organizatori i producenti događaja su: Opština Danilovgrad, Centar za kulturu Danilovgrad, Centar za multimedijalnu produkciju – CEZAM i Montenegrin Universal Theatre iz Podgorice. Koncept samog festivala uz selekciju svjetskih, regionalnih i domaćih filmova na temu zaštite životne sredine, pored neosporne umjetničke dimenzije, prije svega, ima misiju, a to je podizanje ekološke svijesti u zemlji.

 Program ovogodišnjeg festivala sadrži svjetsku i regionalnu selekciju, podijeljenu u tri kategorije: 1. Zaštita životne sredine, 2. Ekologija duše i 3. Turistički promo film.
Pored filmskog programa biće organizovane dodatne ekološke i građanske aktivnosti poput projekcija filmova u osnovnim i srednjim školama i na univerzitetima, zatim biciklističke ture, planinarski pohodi, predavanja u prirodi, regate rijekom Zetom, izložbe, turistički obilasci i ostale aktivnosti.

Čast nam je da Vas obavijestimo da je grad Danilovgrad putem Green Montenegro International Film Festivala ove godine označen na mapi ekoloških gradova UN u okviru Evropske nedjelje mobilnosti, i da će otvaranju ovogodišnje edicije festivala prisustvovati značajni gosti, predstavnici UN-a u Crnoj Gori, diplomatskog kora, političke i kulturne scene, javnog života i gosti iz inostranstva.

Ideja da se Festival ekološkog filma realizuje upravo u Danilovgradu, nastala je iz razloga što je Opština Danilovgrad 2010. godine, u pilot projektu koji su sproveli Vlada Crne Gore i Vlada Holandije, postala prva opština u Crnoj Gori koja je donijela Strategiju održivog razvoja i formirala Lokalni savjet za održivi razvoj. Opština je i tada prepoznata zbog svojih geografskih, prirodnih i privrednih karakteristika, te sve navedeno predstavlja razlog da se Festival ekološkog filma održi u takvom ambijentu.

Projekat direktno odgovara na potrebu da Crna Gora trajno dobije jedan originalan filmski festival, zasnovan na konceptu ekologije, koji će doprinijeti razvoju društvene misli i oblikovanju daljih pravaca razvoja kulture, obrazovanja i društvenog aktivizma u cilju zaštite životne sredine. Festival objedinjuje i savremene tendencije prožimanja različitih društvenih sektora, kao što su javne ustanove, institucije kulture, NVO sektor, itd.

Prošlogodišnje prvo izdanje izdanje GMIFF-a je ocijenjeno kao vrlo uspješno i kao takav je prepoznat kao višestruko neophodan ekološkoj državi Crnoj Gori, crnogorskoj kulturi i obrazovanju, a takođe značajan i neophodan generaciji mladih sineasta koji se školuju na Univerzitetu Crne Gore i van granica naše države.

 „Green Montenegro International Film Fest" biće prepoznat kao centar ekološkog i kulturnog identiteta države Crne Gore i kao pokretač konkretnih akcija i održivih ideja na planu zaštite očuvanja prirodnih resursa naše zemlje. Značaj projekta se ogleda u tome, što će ova manifestacija mapirati Crnu Goru na svjetskoj  listi ekoloških manifestacija i učiniti festival međunarodno prepoznatljivim sa ciljem stvaranja svojevrsnog imidža i ekskluzivnosti prve Ustavom definisane ekološke države na planeti.

Članovi Savjeta GMIFF-a su: predsjednik Savjeta dr Miodrag Đurović – predsjednik SO Danilovgrad, državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja i turizma  Daliborka Pejović, princ Nikola Petrović – predsjednik Fondacije "Petrović Njegoš", dr akademik Vukić Pulević, dr Mihailo Burić, predsjednik stručnog Savjeta ,, Zelenih Crne Gore", Branko Lukovac, šef Diplomatskog protokola u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Ljubiša Perović, savjetnik u Skupštini Crne Gore Blagota Marunović, producent Mladen Vušurović, reditelj Gojko Kastratović i glumac Slobodan Marunović.

Ovogodišnji specijalni gost Festivala je Republika Hrvatska.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore.

Partneri Festivala su: UNDP; Sisački ekološki Filmski Festival, Zagreb Tourfilm Festival, BelDocs, BaNeff (Stockholm), Crnogorska Kinoteka, Švedski institut.

Prijatelji Festivala su: NVO Green Home, Kajakaški klub „Morača“, Planinarski klub Prekornica, Univerzitet Donja Gorica.

Medijski sponzor Festivala: RTCG

 

DIREKCIJA GREEN MONTENEGRO INTERNATIONAL FILM FEST-a

 

Blagota Marunović

Blagota Marunović je magistrirao međunarodne poslovne studije na francusko-američkom Institutu IFAM u Parizu, Francuska. Na istom smjeru stekao je i Bačelor diplomu. Radi u Skupštini Crne Gore kao samostalni savjetnik u Odboru za međunarodne odnose i iseljenike. Osnivač je Centra za multimedijalnu produkciju – CEZAM (www.cezam.me) i nje je Izvršni...

Slobodan Marunović

Slobodan Marunović – glumac Crnogorskog narodnog pozorišta. U matičnom pozorištu,na Barskom ljetopisu,Gradu teatru, Kraljevskom pozoristu "Zetski dom", Nikšićkom pozorištu, na filmu i televiziji ostvario blizu sto uloga. Sa svojim predstavama gostovao na scenama širom svijeta (Pariz, Rim, Brisel, London, Cirih, Beč, Štutgart, Luksemburg, Moskva, Taskent, Kastroma, Njujork, Čikago, Los Andjeles,...

Mladen Vušurović

Mladen Vušurović je rođen u Cetinju, oko sredine prošlog vijeka, živi prema izazovima savremene civilizacije , odlikuje se vizijom i staminom, odlučnošću i pregalaštvom, utemeljen u porodici i naciji, voli ljudski rod više od životinjskog, doživljava svoj život suviše kratkim da bi ostvario sve svoje naume.

bojan-2

Bojan Brajović

Pripada prvoj generaciji studenata Fakulteta za državne i evropske studije. Poslije završetka studija, na FDES-u upisao je postdiplomske – magistarske studije. Na istom fakultetu završio je školu retorike kod uvaženog profesora Radovana Radonjića. Pripravnički je završio u Radio-difuznom centru, dok sam stečeno znanje na ovom fakultetu obogatio praksom u Opštini...

Ana Halas

Ana Halas je rođena u Beogradu, 1977. godine. Diplomirala je audio-vizuelnu produkciju na Univerzitetu Mediteran. Takođe je i diplomirani igrač klasičnog i modernog baleta i koreografije, kao i član Udruženja Baletskih Umetnika Srbije. Bila je koordinator inostranih nastupa  Udruženja Balkanika i muzičkog sastava Sanja & Balkanika. Proteklih 8 godina kao...

Dragana Mrkić

Završila Filozofski fakultet u Nikšiću, novinarka od 1997.god. Uredjivala i vodila brojne emisije, reportaže iz inostranstva, Poljske, Bugarske, Australije, Turske, Grčke… Učesnica festivala širom Crne Gorei regiona.