Green Montenegro International Film Fest 2017-treće izdanje

Green Montenegro International Film Fest se ove godine održava u Centru za kulturu Danilovgrad, u Nikšićkom pozorištu, hotelu „Splendid” u Bečićima i u gotovo svim osnovnim, srednjim školama u Crnoj Gori po dogovoru i u saradnji sa Ministarstvom prosvjete Crne Gore.

Festival će se održati u periodu od 14.-16. decembra 2017.godine. Organizatori ovogodišnjeg festivala GMIFF su Centar za kulturu Danilovgrad, NVO Centar za multimedijalnu produkciju (CEZAM), NVO Montenegin Universal Theatre uz podršku Opštine Danilovgrad, Ministarstva za održivi razvoj i turizam, Agencije za zaštitu životne sredine, Ministarstva finansija i Ministarstva prosvjete.

GMIFF je konceptualni filmski festival na temu zaštite životne sredine. Cilj festivala je razvijanje i podizanje nivoa svijesti o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine, kroz umjetnički impuls i unaprijeđenja znanja i informisanosti o ekologiji, kroz upoznavanje sa globalnim trendovima ka kojima Crna Gora teži, te samim tim predstavlja veliki korak na tom putu. Festival je edukativanog i nekomercijalanog tipa, takmičarskog karaktera, podijeljen u III kategorije: 1. ekologija, 2. ekologija duše, 3. promotivno turistički filmovi. Pored priznanja za prvo, drugo i treće mjesto u pomenutim kategorijama dodjeljuje se i Grand Prix za najbolje ostvarenje na festivalu.

Članovi žirija koji će ocjenjivati filmove iz festivalske kategorije “Ekologija duše” su Gojko Kastratović, filmski i tv reditelj, dugogodišnji direktor i osnivač crnogorske kinoteke – predsjednik žirija, gđa Maja Bogojević filmska teoretičarka/kritičarka i urednica Camere Lucide i gđa Sara Radović producentkinja.

Članovi međunarodnog žirija koji će ocjenjivati filmove u kategoriji „Ekologija“ su predsjednik žirija Mustafa Mustafić direktor fotografije i filmski reditelj (Sarajeva BIH), Vesna Radunović dugogodišnja voditeljica i urednica na TV Crne Gore, bivša predsjednica Crnogorskog kulturnog centra u Njujorku i podpredsjednica Crnogorske svjetske asocijacije (New York, USA) i Daniel Pavlić reditelj i direktor PRESS festivala i SEFF Smaragdnog ekološkog filmskog festivala Sisak (Kostajnica, Hrvatska).

Festivalsku kategoriju “Promotivno turistički filmovi” ocjenjivaće studenti Fakulteta umjetnosti sa Univerziteta Donja Gorica.

Članovi Savjeta GMIFF-a su: glumac Slobodan Marunović, princ Nikola Petrović – predsjednik Fondacije "Petrović Njegoš", dr akademik Vukić Pulević, dr Mihailo Burić, Branko Lukovac – diplomata, Ljubiša Perović šef Diplomatskog protokola u MVP Crne Gore, Blagota Marunović savjetnik za međunarodne odnose u Skupštini Crne Gore, Aleksandar Andrija Pejović – ministar evropskih poslova, Nikola Medenica – direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Željka Radak-Kukavičić – direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Ivana Vojinović – direktorica Direktorata za zaštitu životne sredine, Damir Davidović – državni sekretar za turizam u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Mladen Vušurović producent (BelDocs), Gojko Kastratović – reditelj, Slađana Pavlović – pomoćnica ministra zdravlja, Darko Mrvaljević projekt menadžer, poslanica u Skupštini Crne Gore Daliborka Pejović i dr Miodrag Đurović – predsjednik SO Danilovgrad.

Green Montenegro International Film Fest postaje prepoznat kao centar ekološkog i kulturnog identiteta države Crne Gore i kao pokretač konkretnih akcija i održivih ideja na planu zaštite očuvanja prirodnih resursa naše zemlje. Značaj projekta se ogleda u tome, što je GMIFF od ove godine mapirao Crnu Goru na svjetskoj listi ekoloških manifestacija „Green Film Network“ i time učinio festival međunarodno prepoznatim sa ciljem stvaranja svojevrsnog imidža i ekskluzivnosti prve Ustavom definisane ekološke države na planeti.

Tokom trajanja programa biće prikazano 93 filmska ostvarenja od čega 19 u dvije takmičarske kategorije – kategorija Ekologija (10 filmova) i Ekologija duše (9 filmova). Promotivno turističke (60 filmova) će ocjenjivati studenti Fakulteta umjetnosti Univerziteta Donja Gorica. U okviru Propratng programa biće prikazano 14 filmova.

Projekcije će biti održane i u okviru programa Barskog Ljetopisa kao i na Univerzitetu Donja Gorica.

Grad Danilovgrad, je prošle godine, preko II izdanja Green Montenegro International Film Fest-a 2016 označen na mapi ekoloških gradova UN u okviru Evropske nedjelje mobilnosti. Na otvaranju ovogodišnje edicije festivala svoje prisustvo su najavili značajni gosti, predstavnici UN-a u Crnoj Gori, diplomatskog kora, političke i kulturne scene, javnog života i gosti iz inostranstva.

Projekat direktno odgovara na potrebu da Crna Gora trajno dobije jedan originalan filmski festival, zasnovan na konceptu ekologije, koji će doprinijeti razvoju društvene misli i oblikovanju daljih pravaca razvoja kulture, obrazovanja i društvenog aktivizma u cilju zaštite životne sredine. Festival objedinjuje i savremene tendencije prožimanja različitih društvenih sektora, kao što su javne ustanove, institucije kulture, NVO sektor, itd.

Prošlogodišnje II izdanje GMIFF-a, koje je bilo cetralno dešavanje povodom 25 godina od proglašenje Crne Gore ekološkom državom,  ocijenjeno je kao vrlo uspješno i festival je kao takav prepoznat kao višestruko neophodan ekološkoj državi Crnoj Gori, crnogorskoj kulturi i obrazovanju, a takođe značajan i neophodan generaciji mladih sineasta koji se školuju na Univerzitetima Crne Gore i u inostranstvu.

Ovogodišnji specijalni gost Festivala je Republika Makedonija.

Projekat je podržan od strane Ministarstva prosvjete, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva finansija i Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore.

Festival organizuju Centar za multimedijalnu produkciju (CEZAM), Montenegrin Universal Theatre i Centar za kulturu Danilovgrad.

Partneri Festivala su: NTOCG, Zagreb Tourfilm Festival, UNDP, Belgrade International Green Culture Festival – Green Fest,  Sisački ekološki Filmski Festival SEFF.

Prijatelji Festivala su: Hotel Splendid, Niksićko pozorište, Barski ljetopis, Metropolis, Plantaže 13 jul, Radio Krš.

Medijski sponzor Festivala: RTCG.

 

DIREKCIJA GREEN MONTENEGRO INTERNATIONAL FILM FEST-a

 

Blagota Marunović

  Blagota Marunović je završio master međunarodnih poslovnih studija na francusko-američkom Institutu IFAM u Parizu, Francuska. Na istom smjeru stekao je i Bačelor diplomu. Bavi se režijom i produkcijom posljednjih pet godina. Osnivač je i izvršni direktor NVO Centra za multimedijalnu produkciju (CEZAM). Snimio je nekoliko dokumentarnih filmova, direktor je...

Slobodan Marunović

  Slobodan Marunović – glumac Crnogorskog narodnog pozorišta. U matičnom pozorištu,na Barskom ljetopisu,Gradu teatru, Kraljevskom pozoristu "Zetski dom", Nikšićkom pozorištu, na filmu i televiziji ostvario blizu sto uloga. Sa svojim predstavama gostovao na scenama širom svijeta (Pariz, Rim, Brisel, London, Cirih, Beč, Štutgart, Luksemburg, Moskva, Taskent, Kastroma, Njujork, Čikago, Los...

Marija Sarap Čolpa

  Marija Sarap Čolpa je docent, magistar dramaturgije, dramski pisac i scenarista. Na doktorskim je studijama na Unverzitetu „Sv. Kiril i Metodije“ u Skoplju, Institut za književnost i makedonski jezik smjer – kulturologija. Rođena 31. januara 1970. godine u Kotoru. Studirala dramaturgiju na Akademiji umetnosti u Beogradu 2002-2005 u klasi...

Bojan Bulatović

  Bojan Bulatović je rođen 1990. godine u Podgorici. Preko 10 godina iskustva u digitalnom dizajnu, web marketingu i web dizajnu. Osnivač je nekoliko uspešnih i poznatih sajtova na lokalnom tržištu. Iza sebe ima mnoštvo uspješnih projekata i uvijek je spreman za nove i kreativne izazove.

Andrea Zorec

  Andrea Zorec, rođena je 1991. godine u Crnoj Gori od oca Slovenca i majke Bosanke. Nakon 12 godina titule najboljeg učenika u osnovnoj i srednjoj školi uspješno završava bačelor i specijalističke studije marketinga na Montenegro Business School Univerzitet „Mediteran“ u Podgorici. Radno iskustvo je sticala u Prowellness Montenegro –...

Tajana Nedić

  Tajana Nedić je diplomirala na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, odsjek hotelijerstvo. Posljednje tri godine bavi se odnosima sa javnostima. Trenutno je zaposlena kao PR menadžer u Crnogorskom narodnom pozorištu. Osnivačica je i predsjednica društva za zaštitu životinja NVO sPas. Objavila je zbriku poezije “Čekajući osmijeh iz...