Green Montenegro International Film Fest 2018 – četvrto  izdanje

Nakon tri festivalska izdanja odlukom Savjeta GMIFF-a, festival se seli u jedan od najljepših prirodnih cjelina u Evropi, u Nacionalni park Durmitor. Filmovi će biti prikazivani na atraktivnom otvorenom prostoru, noću, pored Crnog jezera, ispod samog vrha Durmitora, pred velikim brojem stranih turista, gostiju i mještana, uz veliki broj pratećih programa, tokom četri dana trajanja festivala, što će dodatno upotpuniti turističku i kulturnu ponudu Žabljaka.

Festival će se održati u periodu od 4.- 7. avgusta 2018.godine. Organizatori ovogodišnjeg festivala GMIFF su Centar za kulturu Žabljak u saradnji sa CEZAM-om, uz podršku Ministarstva za održivi razvoj i turizam, Ministarstva kulture, Agencije za zaštitu životne sredine, Ministarstva prosvjete, Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, UNDP-a i drugih.

GMIFF je konceptualni filmski festival na temu zaštite životne sredine. Cilj festivala je razvijanje i podizanje nivoa svijesti o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine, kroz umjetnički impuls i unaprijeđenja znanja i informisanosti o ekologiji, kroz upoznavanje sa globalnim trendovima ka kojima Crna Gora teži, te samim tim predstavlja veliki korak na tom putu. Festival je edukativanog i nekomercijalanog tipa, takmičarskog karaktera, podijeljen u III kategorije: 1. ekologija, 2. ekologija duše, 3. promotivno turistički filmovi. Pored priznanja za prvo, drugo i treće mjesto u pomenutim kategorijama dodjeljuje se i Grand Prix za najbolje ostvarenje na festivalu.

Najznačajnije tijelo festivala – SAVJET čine predsjednica savjeta GMIFF-a mr Ivana Vojinović – generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, princ Nikola Petrović – predsjednik Fondacije “Petrović Njegoš", Nikola Medenica – direktor Agencije za zaštitu životne sredine, ekolog dr akademik – Vukić Pulević, Aleksandar Andrija Pejović – bivši ministar evropskih poslova, Branko Lukovac – diplomata, Ljubiša Perović, Slobodan Marunović       – glumac Crnogorskog narodnog pozorišta, Željka Radak Kukavičić – direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Damir Davidović – državni sekretar za turizam u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Blagota Marunović – savjetnik za međunarodne odnose u Skupštini Crne Gore, Mladen Vušurović – producent (BelDocs), Vesko Vukićević – predsjednik Opštine Žabljak, Miroje Džabasan – direktor Centra za kulturu, Slađana Knežević –  sekretarka Sekretarijata za društvenu djelatnost, Vanja Krgović – Šarović – direktorica TO Žabljak, dr Miloslav Anđelić i dr Slobodan Tomić.

Green Montenegro International Film Fest postaje prepoznat kao centar ekološkog i kulturnog identiteta države Crne Gore i kao pokretač konkretnih akcija i održivih ideja na planu zaštite očuvanja prirodnih resursa naše zemlje. Značaj projekta se ogleda u tome, što je GMIFF od ove godine mapirao Crnu Goru na svjetskoj listi ekoloških manifestacija „Green Film Network“ i time učinio festival međunarodno prepoznatim sa ciljem stvaranja svojevrsnog imidža i ekskluzivnosti prve Ustavom definisane ekološke države na planeti.

Projekat direktno odgovara na potrebu da Crna Gora trajno dobije jedan originalan filmski festival, zasnovan na konceptu ekologije, koji će doprinijeti razvoju društvene misli i oblikovanju daljih pravaca razvoja kulture, obrazovanja i društvenog aktivizma u cilju zaštite životne sredine. Festival objedinjuje i savremene tendencije prožimanja različitih društvenih sektora, kao što su javne ustanove, institucije kulture, NVO sektor, itd.

Prošlogodišnje III izdanje GMIFF-a, koje je održano  u periodu od 14. do 16. decembra 2017. godine  u Centru za kulturu Danilovgrad, Nikšićkom pozorištu, Univerzitetu Gonja Gorica u Podgorici, Dvorcu kralja Nikole u okviru Barskog ljetopisa i Hotelu Splendid u Bečićima. Blizu 20.000 osoba je samo prošle godine imalo priliku da vide 93 filmska ostvarenja iz 33 zemlje iz čitavog svijeta u 5 crnogorskih gradova. Ukupno 2 festivalske premijere na jednom festivalu. Festivalski filmovi su prikazani u gotovo svim osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori, po dogovoru i saradnji sa Ministarstvom prosvjete Crne Gore. Festival je prošle godine otvorila stalna koordinatorka sistema UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Crnog Gori, Fiona Meklani dok je Princ Nikola Petrović zatvorio prošlogodišnje izdanje GMIFF-a.

Ovogodišnji specijalni gost Festivala je Kostarika, kao država koja je dominantno usmjerenja ka zelenoj ekonomiji i održivom razvoju.

Projekat je podržan od strane Ministartsva kulture, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Festival organizuju Centar za multimedijalnu produkciju (CEZAM) i Centar za kulturu Žabljak.

Partneri Festivala su: Ministarstvo prosvjete, Opština Žabljak, Centar za kulturu Žabljak, Turistička organizacija Žabljak, Nacionalni park Durmitor, Centralna banka Crne Gore, Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Opština Bijelo Polje i Centar za kulturu Bijelo Polje.

Prijatelji festivala su: Green Film Network, Hotel Splendid, Radio Krš, BelDocs, Međunarodni Festival Zelene Kulture – Green Fest, Zagreb Tour Film Festival, PRESS Film Festival, Sisački ekološki Filmski Festival, Coca Cola, Aqua Bianca, Plantaže 13 jul, Agencia Mina, Metropolis Media, Arhimed, Montenegrin Universal Theatre, TNT, Infobiro, Rafting Tara Triftar, Martex i DPC.

Medijski sponzor Festivala: RTCG.

Selektovani filmovi iz kategorije Promotivni turistički filmovi biće prikazani u okviru GMIFF 2018 u Hotelu Splendid, mjeseca oktobra 2018 kako bi se podstakla turistička van sezona u Crnoj Gori. Autori će naknadno biti obavješteni o tačnom terminu održavanja festivala a biće štampan poseban katalog.

 

DIREKCIJA GREEN MONTENEGRO INTERNATIONAL FILM FEST-a

 

Blagota Marunović

  Blagota Marunović je završio master međunarodnih poslovnih studija na francusko-američkom Institutu IFAM u Parizu, Francuska. Na istom smjeru stekao je i Bačelor diplomu. Bavi se režijom i produkcijom posljednjih pet godina. Osnivač je i izvršni direktor NVO Centra za multimedijalnu produkciju (CEZAM). Snimio je nekoliko dokumentarnih filmova, direktor je...

Slobodan Marunović

  Slobodan Marunović – glumac Crnogorskog narodnog pozorišta. U matičnom pozorištu,na Barskom ljetopisu,Gradu teatru, Kraljevskom pozoristu "Zetski dom", Nikšićkom pozorištu, na filmu i televiziji ostvario blizu sto uloga. Sa svojim predstavama gostovao na scenama širom svijeta (Pariz, Rim, Brisel, London, Cirih, Beč, Štutgart, Luksemburg, Moskva, Taskent, Kastroma, Njujork, Čikago, Los...

Marija Sarap

  Marija Sarap Čolpa je docent, magistar dramaturgije, dramski pisac i scenarista. Na doktorskim je studijama na Unverzitetu „Sv. Kiril i Metodije“ u Skoplju, Institut za književnost i makedonski jezik smjer – kulturologija. Rođena 31. januara 1970. godine u Kotoru. Studirala dramaturgiju na Akademiji umetnosti u Beogradu 2002-2005 u klasi...

Ana Halas

  Diplomirani producent audio-vizuelne produkcije – Fakultet Vizuelnih Umetnosti, Univerzitet Mediteran, Podgorica, 2016. Diplomirani igrač klasičnog i modernog baleta i koreografije, Hamburška Opera, Državna škola: „Ballettzentrum John Neumeier“, 1997. Kao producent profesionalnu afirmaciju stiče u Srbiji, Sloveniji i Crnoj Gori, a kao baletski igrač i pedagog živjela je i radila...

Bojan Bulatović

  Bojan Bulatović je rođen 1990. godine u Podgorici. Preko 10 godina iskustva u digitalnom dizajnu, web marketingu i web dizajnu. Osnivač je nekoliko uspešnih i poznatih sajtova na lokalnom tržištu. Iza sebe ima mnoštvo uspješnih projekata i uvijek je spreman za nove i kreativne izazove.

Andrea Zorec

  Andrea Zorec, rođena je 1991. godine u Crnoj Gori od oca Slovenca i majke Bosanke. Nakon 12 godina titule najboljeg učenika u osnovnoj i srednjoj školi uspješno završava bačelor i specijalističke studije marketinga na Montenegro Business School Univerzitet „Mediteran“ u Podgorici. Radno iskustvo je sticala u Prowellness Montenegro –...

 

  ŽIRI GREEN MONTENEGRO INTERNATIONAL FILM FEST-a

 

maja

Maja Bogojević

  Prof. dr Maja Bogojević je filmska teoretičarka/kritičarka, osnivačica i urednica prvog crnogorskog filmskog časopisa Camera Lucida, predsjednica federacije međunarodne kritike FIPRESCI, članica Fedeore i UPF; profesorka predmeta iz oblasti teorije filma i medija; bila je dekanka Fakulteta vizuelnih umjetnosti na Univerzitetu Mediteran i dekanka Fakulteta umjetnosti Univerziteta Donja Gorica....

dusan

Dušan Kovačević

  Dušan Kovačević (Podgorica 1981), završio je Fakultet dramskih umjetnosti na Cetinju u klasi prof. Bora Stjepanovića 2004. godine. Igrao je u predstavama: Inominato (rd. Milan Karadžić) , Nenagrađeni ljubavni trud (red. Milan Karadžić), Otomobilski pohod na Crnu Goru 1903(red. Slobodan Milatović-prva glavna uloga u predstavi koja traje 6 sati),...

Vanja Vukčević

  Vanja Vukčević je teoretičarka muzike i moderne/savremene umjetnosti. Zaposlena je u Muzičkom centru Crne Gore kao stručna konsultantkinja i organizatorka, predaje honorarno u Umjetničkoj školi za muziku i balet u Podgorici i piše prikaze i kritike koncerata za Dnevni list Pobjeda. Autorka je, koautorka i urednica nekoliko knjiga iz...