Počeo Green Montenegro International Film Fest 2019

Sinoć je pod vedrim nebom ispod Durmitora na obali Crnog jezera na Žabljaku, pred velikim brojem gledalaca spektakularno počeo V jubilarni Green Montenegro International Film Fest 2019.

Goste Festivala je predsjednik skupštine Crne Gore Ivan Brajović pozdravio riječima “Večeras ali i narednih dana i noći, ogrnuti čudnovatim nebom i durmitorskim plaštom uživaćemo u fantastičnoj fuziji prirode i sedme umjetnosti”, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajoivć i tim riječima otvorio V jubilarno izdanje Festivala.

Prisutne su nakon toga pozdravili i predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević koji je kazao da kaok je “Green Montenegro Interantional Film Fest“ na Žabljak stigao prošle godine i odlučio da tu i ostane.

„Danas, na istom mjetsu, u vanvremenskoj ljepoti Crnog jezera i Durmitora slavimo mali jubilej: V izdanje ove izuzetno zanimljive manifestacije”, istakao je.

Nakon predsjednika opštine publiku je pozdravila i predsjednica Savjeta festivala i generalna direktorica Direktorata za zaštitu životne sredine u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović.

Poslije ceremonije svečanog otvaranja, publika je imala čast vidjeti dva filma iz takmičarskog programa: kratki igrani film iz kategorije ekologija, „Godina uz geostacioniranu orbitu“, Njemačka 2018, autora Felix Dierich-a i film iz kategorije ekologija duše „Delirijum tremens“ Srbija 2019, autora Gorana Markovića.

Nakon projekcije poštovaoci filmske umjetnosti i svakako veliki ljubitelji prirode pozdravili su članove filmske ekipe “Delirijum tremens” glumca Tihomira Stanića i producentkinju Mariju Bereta, koja se zahvalila publici što je uprkos hladnoj žabljačkoj večeri ispratila projekciju u potpunosti, poručivši da je očarana Durmitorom i mjestom na kome se održava Festival i dodala kako misli da ima izuzetan potencijal i da će u budućnosti imati sjajnu perspektivu.

Zatim, nakon svečanog otvaranja i projekcije dva sjajna filma domaćini festivala, direktor Green Montenegro International Fest-a Blagota Marunović i art direktor Slobodan Marunović pozvali su prisutne na svečani koktel u prekrasnom ambijentu restorana “Crno jezero “ i do kasnih časova nastavili druženje sa gostima i publikom razgovarajući o novim sadržajima i aktivnosti u cilju unapređenja Festivala u godinama koje slijede.

Organizatori su podsjetili da je u toku festivalskih dana na GMIFF-u, pored filmskog programa, pripremljen određeni broj pratećih programa (promocija stilova zdravog života: planinarske i biciklističke ture, rafting rijekom Tarom, kajaking Crnim jezerom) što svakako dodatno upotpunjuje turističku i kulturnu ponudu Žabljaka.

Prema njihovim riječima Green Montenegro International Film Fest postaje prepoznatljiv kao „centar ekološkog i kulturnog identiteta države Crne Gore i kao pokretač konkretnih akcija i održivih ideja na planu zaštite očuvanja prirodnih resursa naše zemlje“.

Festivalski program večeras počinje sa kultnim filmom Vim Vendersa “So zemlje” I nastavlja svoj program sa vjernom publikom ogrnutom zimskom garderobom Ipod vedrim nebom Durmitora I toplinom u srcu sa fenomenalnim kinematografskim ostvarenjima koja su na repertoaru ovogodišnjeg festival.

Izvor: Portal Analitika

Sviđa ti se vijest?

Share on facebook
Podijeli na Facebook
Share on twitter
Podijeli na Twitter
Share on telegram
Podijeli na Telegram
Share on whatsapp
Podijeli na WhatsApp