Heinz Hermanns

Heinz Hermanns

Direktor filmskog festivala, kustos, konsultant, profesor, filmski stvaralac i muzičar. Radio je kao socijalni radnik u Belfastu (Sjeverna Irska). Studirao je politiku na Univerzitetu Freie u Berlinu (Njemačka), i na Universita di Urbino (Italija).

Osnovao je nezavisni Cinema Eiszeit u Berlinu 1981. i 1982. godine međunarodni festival kratkog filma Berlin – interfilm, koji je filmski festival koji se kvalifikuje za Oskara, jedan od najstarijih i najznačajnijih festivala kratkog filma u svijetu.

Suosnivač i kustos filmskog festivala Zebra Poetry u Berlinu i Međunarodnog filmskog festivala Almagro u Španiji. Bivši direktor filmskog festivala Going Underground u metrou Berlina i Seula i filmskog festivala Short Visions u Ningbou (Kina).

Profesor filma na Univerzitetu Scau u Guangdžou za dramaturgiju kratkometražnog filma i estetiku, a redovno predaje i na mnogim drugim univerzitetima u Kini i širom svijeta.

Seminari i radionice kratkog filma u više od 35 zemalja na oko 120 univerziteta, škola, umjetničkih centara, festivala, kongresa, zatvora itd.

Osnivački član Green Film Netvork i AG Kurzfilm.

Copyright © CEZAM 2023 | All rights reserved.