ANDREJ TARKOVSKI. FILM KAO MOLITVA

Filmska legenda Andrej Tarkovski inspirisao je brojna umjetnička djela, ali nijedno od njih nije poput ovog filmskog eseja. U režiji sina slavnog reditelja film nudi jedinstven pogled na Tarkovskog, a kao primarnim izvorima koristi se samo njegovim audiomaterijalima i ličnim zapisima. Sam reditelj osvrće se na svoj život i radove, od djetinjstva koje su obilježili ljubav majke i duboko poštovanje prema ocu pjesniku, sve do emigracije u Evropu. Ispreplićući prizore iz njegovih filmova, opsežan privatni arhivski materijal i novonastale kadrove s mjesta snimanja i lokacija značajnih za život Tarkovskog, ova nam „filmska molitva“ dočarava filmskog velikana i njegovu viziju o umjetnosti i svijetu.

Režija: Andrey A. Tarkovsky

Produkcija: Film Capital Stockholm, Film i Väst, Film på Gotland, Gotlands Filmfond, Hobab, Institut International Andreï Tarkovski, Klepatski Production, Revolver

Zemlja porijekla: Italija, Rusija, Švedska

Godina proizvodnje: 2019

Trajanje: 93 minuta

Dan prikazivanja: Subota / 19. decembar

Početak projekcije: 21:12

Kategorija:

Andrey A. Tarkovsky

Andrej A. Tarkovski je reditelj dokumentarnih filmova rođen u Moskvi 1970. godine, a živi na relaciji između Firence, Pariza i Moskve. Kao sin reditelja Andreja Tarkovskog posvetio je život i karijeru očuvanju i promociji očevog stvaralaštva, a ujedno je i predsjednik Međunarodnog instituta „Andrej Tarkovski“. Debitovao je 1996. godine televizijskim dokumentarnim filmom „Andrey Tarkovsky. The Reminiscence“. Autor je dokumentarističkih portreta i drugih umjetnika i reditelj muzičkih koncerata. Sarađuje s ruskim i talijanskim televizijskim kućama i njemačkom diskografskom kućom ECM. Osvojio je 2006. godine prvu nagradu na festivalu kratkometražnog filma u Sabaudiji filmom „Bastignano“ (2006).

Copyright © CEZAM 2020 | All rights reserved.