DŽINOVSKI ROBOVI – SLONOVI KAO DIO TURISTIČKE INDUSTRIJE

U jugoistočnoj Aziji turizam sa slonovima cvjeta. Predstave sa slonovima, jahanje slonova, parkovi sa slonovima koji pružaju „etičko iskustvo “… svako može da bira. Ali da li napravimo pravi izbor? Tema je vrlo probirljiva i vlasnici milionskih preduzeća učinili bi sve kako bi sačuvali svoju tajnu. Ali, koja je to mračna tajna? Šta stoji iza najnovijeg trenda „zabranjeno jahanje “? Šta su to etički parkovi sa slonovima i da li su zaista naklonjeni svojim voljenim životinjama? Kako putnici mogu da odaberu svoje aktivnosti sa slonovima, a da su obostrano korisne?

Željeli smo da otkrijemo sve iz prve ruke. I otputovali smo u Čijang Maj na Tajlandu da prisustvujemo aktivnostima koje na drugačiji način uključuju slonove kako bismo došli do odgovora. Ovaj interpretativni dokumentarac donekle rasvjetljava industriju slonova u jugoistočnoj Aziji. Kao što izreka kaže, ništa nije crno – bijelo, ni problem ni rješenje.

Režija: Andras Csapo, Andras Matai

Produkcija: Andras Matai

Zemlja porijekla: Mađarska

Godina proizvodnje: 2019

Trajanje: 46 minuta

Dan prikazivanja: Nedjelja / 20. decembar

Početak projekcije: 21:25

Andras Csapo

Čapo Andras je mladi reditelj i snimatelj iz Budimpešte u Mađarskoj. Od malena su ga uglavnom zanimale dvije stvari: putovanje i priroda. Diplomirao je na Univerzitetu u Segedinu (SZTE University) na studijama za zaštitu životne sredine 2014. godine i magistrirao na Naučnom univerzitetu Eötvösa Loránda (ELTE) na studijama za naučnu komunikaciju 2017. godine. Nekoliko mjeseci nakon toga, odlučio je da istraži Jugoistočnu Aziju i snima dokumentarne filmove. Preselio se u Indoneziju na godinu dana i uzeo dio stipendije koja se dodjeljuje u okviru programa Darmasisva na Univerzitetu Udajana. Na Baliju je počeo da radi sa Harminč Ritom i Matai Andrasom, poznatim mađarskim blogerima koji su pisali o turizmu. U junu 2018. godine snimili su dokumentarnu seriju iz četiri dijela o indonežanskim etničkim grupama. Dokumentarna serija se zove „Četiri lica Indonezije“. Ovi filmovi su na televiziji premijerno prikazani u januaru 2019. godine. Jedna dio filmske serije prikazan je na Baliju na Svjetskoj konferenciji o kreativnoj ekonomiji.

Copyright © CEZAM 2020 | All rights reserved.