GRUDI

Novi film Marije Perović vodi nas u Nikšić na proslavu 25 godina mature i prati tri drugarice koje se susreću u svom rodnom gradu tim povodom. Ana, Zorka i Jelena sada žive u tri države nastale raspadom Jugoslavije i sve imaju različite, ali važne probleme s grudima. Fuki, njihov šarmantni i delinkvenciji sklon školski kolega, sa sve tri prijateljice ima i još ponešto. Tokom tri zajednička dana svima će im se promijeniti životi. Šest mjeseci kasnije, jedan dan, kao epilog, pokazaće krajnje ishode na njihovom putu samoostvarenja.

Likovi su pripadnici srednje klase, intelektualci, neostvareni i šarmantni antijunaci, roditelji i oni koji pokušavaju da se ostvare kao roditelji. Jedna od ključnih tema je borba protiv kancera dojke. Tema priče je generacijsko, gimnazijsko prijateljstvo, a dramski razlog bolest, tako da se skreće pažnja na vrline i mane savremenog društva: tempo života, trka za afirmisanjem, opstanak, prijateljstvo, podrška, generacijski sukob i želja za boljim životom.

Režija: Marija Perović

Produkcija: Dubravka Drakić, Marija Perović

Zemlja porijekla: Crna Gora, Hrvatska, Srbija

Godina proizvodnje: 2019

Trajanje: 93 minuta

Dan prikazivanja: Subota / 19. decembar

Početak projekcije: 19:20

Kategorija:

Marija Perović

Marija Perović: rediteljka tri dugometražna igrana filma, free-lance filmska i televizijska rediteljka i scenaristkinja, kreativna direktorica internacionalnog TV festivala Bar 2011/2012/2013/2014, vanr. prof na predmetima filmska i televizijska režija (studijski program FTV režije) i scenario (studijski program produkcija) na Fakultetu dramskih umjetnosti – Cetinje, Crna Gora. Kolumnistkinja dnevnih novina „Pobjeda“, jedan od osnivača producentske kuće „Kino“, član odbora za filmsku umjetnost, CANU, alumni JFDP programa-USA, ljetnji semestar na Univerzitetu Austin, Texas 2010, član međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESSCI do 2005. godine, predsjednik Udruženja filmskih stvaralaca Crne Gore (2002-2008), urednik prve filmske edicije u Crnoj Gori, izdanje Nova Knjiga, Podgorica. Autorka knjige „ Razgovori o filmu“, izdanje Kosmos Beograd i „Nova knjiga“, Podgorica. Predsjednica Savjeta međunarodnog festivala Herceg Novi Film Festival (od 2017. godine).

Copyright © CEZAM 2020 | All rights reserved.