SPELEONAUT. POD KAMENIM NEBOM

U vrijeme osvajanja Mjeseca u ljeto 1969. godine, tridesetčetvorogodišnji Milutin Veljković kreće na jugoistok Srbije, sa namjerom da provede 15 mjeseci u divljoj, neuređenoj pećini Samar, dugačkoj oko dva kilometra. Milutina nije zanimalo samo da potuče rekord u podzemnom samovanju, već i da prodre u vasionu dubine.

Ovaj izuzetan podvig najprije otkrivamo spolja – kroz seriju portreta zanimljivih likova, svih u vezi sa glavnim junakom. Neočekivano, ulazimo u podzemni svijet. Mnoštvo odlomaka iz Milutinovog opsežnog pećinskog dnevnika oživljava, od svakodnevnih poslova kao što su priprema kafe i prikupljanje insekata, do dramatičnih zbivanja: vađenje sopstvenog zuba, čežnja za ženom, borba sa poplavom i halucinacijama.

Povezujući se sa pradavnim precima, ali i istražujući daljine kosmosa u dezintegrisanom vremenu i prostoru pećine, Speleonaut iskušava ljudske sposobnosti i traga za svrhom.

Režija: Sonja Đekić

Produkcija: Sonja Đekić

Zemlja porijekla: Srbija

Godina proizvodnje: 2018

Trajanje: 56 minuta

Dan prikazivanja: Subota / 19. decembar

Početak projekcije: 17:23

Kategorija:

Sonja Đekić

Sonja Đekić rođena je 3. avgusta 1980. u Beogradu, gdje i danas živi i radi. Diplomirala je na katedri za filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Već više od decenije posvećeno se bavi dokumentarnim filmovima, u višestrukim ulogama. Za svoj debitanski film „Moj drug Srbija“ iz 2008. godine dobija dvije nagrade na 55. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma - za najbolji domaći dokumentarni film, kao i nagradu FIPRESCI za najangažovaniji film na festivalu. Ovaj film nastavlja svoj put i obilazi 20 festivala širom svijeta, i osvaja još nekoliko priznanja. Film „KOSMA“ iz 2013. godine prikazan je na 50 festivala širom svijeta i osvaja 10 nagrada (najbolji film na Festivalu etnografskog filma u Beogradu, najbolji film na festivalu Sole Luna u Trevizu, najbolji film na Festivalu filmskih stvaralaca Zapadne Virdžinije, Gran pri na festivalu Rios u Portugaliji, i druge). Film „Speleonaut/Pod kamenim nebom“ iz 2018. godine premijerno je prikazan u glavnom progamu 24. Festivala autorskog filma. Preko decenije aktivno je bila uključena u rad Festivala dokumentarnog filma „7 Veličanstvenih“ u Beogradu - kao koordinator radionica i deo producentskog tima, šest godina radila je kao selektor i umetnički direktor festivala „Grafest“ u Gračanici, a bila je i umetnički direktor 66. Martovskog festivala. Produkciju KEVA osnovala je 2018 godine, i trenutno razvija svoj novi film „Snovi Vladana Radovanovića“.

Copyright © CEZAM 2020 | All rights reserved.