Centar za kulturu Danilovgrad „Green Montenegro International Film Fest” od 20. do 23.septembra

“Green Montenegro International Film Fest“ održaće se od 20. do 23. septembra u danilovgradskom Centru za kulturu. GMIFF je zamišljen kao konceptualni filmski festival na temu zaštite životne sredine, a njegovo drugo izdanje održava se uoči obilježavanja 25 godina od proglašenja Crne Gore prvom ekološkom državom na svijetu. Festival ima tendenciju da postane sastavni dio kulturne i turističke ponude Danilovgrada i Crne Gore.

Drugo izdanje GMIFF-a se održava uoči obilježavanja značajnog jubileja – 25 godina od proglašenja Crne Gore prvom ekološkom državom na svijetu. Ovaj filmski festival ima tendenciju da postane sastavni dio kulturne i turističke ponude Danilovgrada i Crne Gore.

Organizatori i producenti događaja su: Opština Danilovgrad, Centar za kulturu Danilovgrad, Centar za multimedijalnu produkciju – CEZAM i Montenegrin Universal Theatre iz Podgorice. Koncept samog festivala uz selekciju svjetskih, regionalnih i domaćih filmova na temu zaštite životne sredine, pored neosporne umjetničke dimenzije, prije svega, ima misiju, a to je podizanje ekološke svijesti u zemlji.

“Cilj festivala je razvijanje i podizanje nivoa svijesti o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine, kroz umjetnički impuls i unapređenja znanja i informisanosti o ekologiji, kroz upoznavanje sa globalnim trendovima ka kojima Crna Gora teži, te samim tim „Green Montenegro International Film Fest” predstavlja veliki korak na tom putu”, navodi se u saopštenju organizatora.

Kako su istakli, program ovogodišnjeg festivala sadrži svjetsku i regionalnu selekciju, podijeljenu u tri kategorije: 1. Zaštita životne sredine, 2. Ekologija duše i 3. Turistički promo film. Pored filmskog programa biće organizovane dodatne ekološke i građanske aktivnosti poput projekcija filmova u osnovnim i srednjim školama i na univerzitetima, biciklističke ture, planinarski pohodi, predavanja u prirodi, regate rijekom Zetom, izložbe, turistički obilasci i mnoge druge aktivnosti.

“Čast nam je da Vas obavijestimo da je grad Danilovgrad putem Green Montenegro International Film Festivala ove godine označen na mapi ekoloških gradova UN u okviru Evropske nedjelje mobilnosti, i da će otvaranju ovogodišnje edicije festivala prisustvovati značajni gosti, predstavnici UN-a u Crnoj Gori, diplomatskog kora, političke i kulturne scene, javnog života i gosti iz inostranstva”, poručuju organizatori.

Ideja da se Festival ekološkog filma realizuje upravo u Danilovgradu, kako se navodi u saopštenju, nastala je iz razloga što je Opština Danilovgrad 2010. godine, u pilot projektu koji su sproveli Vlada Crne Gore i Vlada Holandije, postala prva opština u Crnoj Gori koja je donijela Strategiju održivog razvoja i formirala Lokalni savjet za održivi razvoj. Opština je i tada prepoznata zbog svojih geografskih, prirodnih i privrednih karakteristika, te sve navedeno predstavlja razlog da se Festival ekološkog filma održi u takvom ambijentu, odnosno u Danilovgradu.

“Projekat direktno odgovara na potrebu da Crna Gora trajno dobije jedan originalan filmski festival, zasnovan na konceptu ekologije, koji će doprinijeti razvoju društvene misli i oblikovanju daljih pravaca razvoja kulture, obrazovanja i društvenog aktivizma u cilju zaštite životne sredine. Festival objedinjuje i savremene tendencije prožimanja različitih društvenih sektora, kao što su javne ustanove, institucije kulture, NVO sektor, itd. Prošlogodišnje prvo izdanje izdanje GMIFF-a je ocijenjeno kao vrlo uspješno i kao takav je prepoznat kao višestruko neophodan ekološkoj državi Crnoj Gori, crnogorskoj kulturi i obrazovanju, a takođe značajan i neophodan generaciji mladih sineasta koji se školuju na Univerzitetu Crne Gore i van granica naše države”, stoji u saopštenju.

„Green Montenegro International Film Fest” će, prema riječima organizatora, biti prepoznat kao centar ekološkog i kulturnog identiteta države Crne Gore i kao pokretač konkretnih akcija i održivih ideja na planu zaštite očuvanja prirodnih resursa naše zemlje. Značaj projekta se ogleda u tome, što će ova manifestacija mapirati Crnu Goru na listi ekoloških manifestacija širom svijeta i učiniti ovaj festival međunarodno prepoznatljivim sa ciljem stvaranja svojevrsnog imidža i ekskluzivnosti prve Ustavom definisane ekološke države na planeti.

Članovi Savjeta GMIFF-a su: predsjednik Savjeta dr Miodrag Đurović – predsjednik SO Danilovgrad, Daliborka Pejović, državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma, princ Nikola Petrović – predsjednik Fondacije “Petrović Njegoš”, dr akademik Vukić Pulević, dr Mihailo Burić, Branko Lukovac, predsjednik Stručnog savjeta Zelenih Crne Gore, Ljubiša Perović, šef Diplomatskog protokola u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, Blagota Marunović, savjetnik u Skupštini Crne Gore, producent Mladen Vušurović, reditelj Gojko Kastratović i glumac Slobodan Marunović.

Ovogodišnji specijalni gost Festivala je Republika Hrvatska.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore

Partneri Festivala su: Sisački ekološki Filmski Festival, Zagreb Tourfilm Festival, BelDocs, BaNeff (Stockholm), UNDP, Crnogorska Kinoteka, Švedski institut.

Prijatelji Festivala su: NVO Green Home, Kajakaški klub „Morača“, Planinarski klub Prekornica. Medijski sponzor Festivala- RTCG.

Izvor: Kolektiv.me

Sviđa ti se vijest?

Share on facebook
Podijeli na Facebook
Share on twitter
Podijeli na Twitter
Share on telegram
Podijeli na Telegram
Share on whatsapp
Podijeli na WhatsApp

Copyright © CEZAM 2022 | All rights reserved.