Green Montenegro International Film Fest (GMIFF) je jedini filmski festival u Crnoj Gori na temu zaštite životne sredine koji se redovno održava od 2015. godine, čime je postao prepoznat kao centar ekološkog identiteta države Crne Gore. 

IX izdanje Festivala će se održati na glavnom gradskom trgu na Žabljaku, od 29. do 31. jula 2023. godine. U okviru festivala se pored projekcija filmova sa svih svjetskih meridijana, održavaju i predavanja, konferencije, izložbe, rafting ture, planiranja, biciklističke ture, kajaking jezerima, itd.

U vremenu globalne krize koja nas iznova bolno podsjeća na međuzavisnost čovjeka i prirode, Festival permanento pokušava vratiti u fokus pitanja odnosa čovjeka prema čovjeku, naš kolektivni odnos prema prirodnim i urbanim resursima kao zajedničkim dobrima, i naš odnos prema prirodi i klimatskim promjenama kao ključnom problemu savremenog doba. 

Cilj festivala je razvijanje i podizanje nivoa odgovornosti i znanja o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine kroz upoznavanje sa globalnim trendovima ekologije i kinematografije ka kojima Crna Gora teži. S ponosom ističemo da se GMIFF pozicionirao u okviru „Green Film Network “, među 40 najrenomiranijih filmskih festivala na svijetu na temu ekologije i zaštite životne sredine.

Organizatori festivala su NVO Centar za multimedijalnu produkciju i DOO Cezam Production (www.cezam.me). Festival ima podršku resornih ministarstava ekologije i kulture, Filmskog centra Crne Gore i ostalih važnih partnera i prijatelja festivala.

Festival će otvoriti njemački oskarovac Peter (Pepe) Danquart (Oskar za film „Crni jahač“, 1994.), koji će pored projekcije pomenutog filma ujedno održati i Masterclass na temu „Kinematografija u funkciji ekologije“. 

Prošlogodišnje izdanje GMIFF-a otvorio je direktor KotorArt Don Brankovih dana muzike Ratimir Martinović, godinu ranije reditelj Branko Baletić, te godinama unazad bivši predsjednici Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i Ivan Brajović, bivša šefica sistema UN u Crnoj Gori Fiona McCluney, Princ Nikola Petrović i ostala značajna imena iz svijeta ekologije, filma, javnog života itd.

Čast nam je da istaknemo da je naš festival u svojim prethodnim izdanjima imao priliku da ugosti značajna imena iz oblasti umjetnosti, kulture i ekologije ne samo iz Crne Gore i regiona već i iz mnogih evropskih i svjetskih zemalja poput Italije, Švajcarske, Južne Koreje, Njemačke, Španije, Francuske i drugih.

Festival je edukativnog, nekomercijalnog i takmičarskog karaktera, podijeljen u četiri kategorije: 1.. Ekologija, 2. Ekologija duše, 3.
Promo-turistički filmovi i 4. Studentski filmovi. GMIFF se svrstava u kategoriju onih manifestacija koje predstavljaju važan segment u
implementaciji ideje ekološke države, što je zacrtano i u Ustavu Crne Gore, donošenjem Deklaracije na Žabljaku prije 32 godine.

Na ovogodišnjem izdanju GMIFF-a biće prikazano 40 filmskih ostvarenja i to iz 35 država.

Selektor ovogodišnjeg izdanja festivala je crnogorski reditelj, multimedijalnu umjetnik i producent Aleksandar Vujović.

Članovi/ce žirija IX izdanja GMIFF-a: Heinz Hermanns (Njemačka), Nina Mazur (Ukrajina), Dragan Hajduković (Crna Gora), Vuk Iković (Crna Gora) i Mentor Zymberaj (Kosovo).

Direkcija festivala

GMIFF

Direktor festivala

Blagota Marunović

selektor festivala

Aleksandar Vujović

Umjetnički direktor festivala

Slobodan Marunović

Producentkinja festivala

Vukosava Tomović

Producentkinja Festivala

Bojana Moškov

PRODUCENTKINJA FESTIVALA

Vanja Vukčević

Online marketing festivala

Andrea Zorec

Dizajnerka

Milena Damjanović

Web Developer

Milka Stanišić

VODITELJKA PROGRAMA FESTIVALA

Anđela Marunović

vODITELJ PROGRAMA FESTIVALA

Milo Perović

Žiri festivala

Andro Martinović

Mustafa Mustafić

Dong Hee Chun

Copyright © CEZAM 2023 | All rights reserved.