Green Montenegro International Film Fest (GMIFF) je konceptualni filmski festival na temu zaštite životne sredine koji postaje prepoznat kao centar ekološkog identiteta države Crne Gore te kao pokretač konkretnih akcija i održivih ideja na planu zaštite i očuvanja prirodnih resursa naše zemlje.

Festival se u redovnim okolnostima održava u jednoj od najljepših prirodnih cjelina u Evropi, u Nacionalnom parku Durmitor, ali shodno novoj stvarnosti nastaloj globalnom pandemijom, GMIFF se svrstao u grupu odgovornih produkcija, koje širom svijeta na sličan način organizuju manifestacije i tako održavaju kontinutet, time pokazujući posvećenost kinematografiji i ekološkoj ideji i ujedno obavezu prema opštem zdravlju i sigurnosti svih.

Čekajući vrijeme koje će nam omogućiti ponovno druženje u prirodnom okruženju, ovogodišnje VI izdanje Green Montenegro International Film Festa odražaće se, po prvi put, podsredstvom posebne online platforme u periodu od 18. do 20. decembra 2020. godine.

Festival je edukativanog, nekomercijalanog i takmičarskog karaktera, podijeljen u tri kategorije: 1. Zaštita životne sredine, 2. Ekologija duše, 3. Promo-turistički filmovi. Pored priznanja za drugo i treće mjesto u pomenutim kategorijama, dodjeljuje se i Grand Pri za najbolje ostvarenje na festivalu.

Publika će imati priliku da pogleda 40 jako uzbudljivih filmskih ostvarenja, tokom tri dana trajanja festivala i to iz Turske, Irana, Mađarske, Rusije, SAD-a, Crne Gore, Holandije, Srbije, Belgije, Španije, Hrvatske, Ukrajine, Italije, Švedske, Sjeverne Makedonije, Portugala, Japana, Norveške, Tajlanda i Njemačke. Pristup platformi je slobodan dok su projekcije filmova besplatne.

Međunarodni žiri GMIFF-a 2020 sastavljen je od profesionalaca iz oblasti ekologije i kinematografije: Vesna Radunović, producentkinja (Njujork, SAD), Mariano Pozzi, scenarista i reditelj (Buenos Aires, Argentina), Blagoj Micevski, reditelj (Bitola, Sjeverna Makedonija), Rejčel Kaplan, aktivistkinja i producentkinja (Edinburg, Škotska) i Senad Šahmanović, reditelj (Podgorica, Crna Gora). Promo-turističke filmove ocjenjivaće tročlani žiri u sastavu: Oskar Huter, direktor TO Cetinje, Vanja Vukojičić, direktor TO Pljevlja i Emil Kukalj, direktor TO Bar.

Organizator ovogodišnjeg festivala je Centar za multimedijalnu produkciju (www.cezam.me) u saradnji sa Opštinom Žabljak, uz podršku Ministarstva za održivi razvoj i turizam, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Filmski centar Crne Gore, Ministarstva kulture, Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, JU Nacionalnih parkova Crne Gore i Fondacije Petrović Njegoš.

Glavni medijski sponzor festivala je RTCG, koja je prepoznala GMIFF kao projekat od javnog interesa.

Međunarodna potvrda projekta se ogleda u tome što je GMIFF mapirao Crnu Goru u okviru „Green Film Network“ i time učinio da se naš festival nađe među 39 najrenomiranijih zelenih festivala na svijetu, sa ciljem stvaranja svojevrsnog imidža i ekskluzivnosti prve Ustavom definisane ekološke države na planeti.

Cilj festivala je razvijanje i podizanje nivoa odgovornosti i znanja o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine i biodiverziteta, kroz upoznavanje sa politikom EU (European Green Deal), globalnim trendovima ekologije i kinematografije ka kojima Crna Gora teži, te samim tim GMIFF predstavlja veliki korak na tom putu.

Festival ujedno doprinosi razvoju društvene misli i oblikovanju daljih pravaca razvoja kulture, obrazovanja i društvenog aktivizma u cilju zaštite životne sredine.

Direkcija festivala

GMIFF

Direktor festivala

Blagota Marunović

predsjednica savjeta GMIFF-a

Ivana Vojinović

Umjetnički direktor festivala

Slobodan Marunović

Producent festivala

Ana Halas Petranović

Online marketing festivala

Andrea Zorec

Žiri festivala

Zaštita životne sredine i Ekologija duše

producent

Vesna Radunović

scenarista i reditelj

Mariano Pozzi

reditelj

Blagoj Micevski

aktivista i producent

Rachel Caplan

reditelj

Senad Šahmanović

Žiri festivala

Promotivno-turistički filmovi

Predsjednik TO Cetinje

Oskar Huter

Predsjednik TO Pljevlja

Vanja Vukojičić

Predsjednik TO Bar

Emil Kukalj

Copyright © CEZAM 2020 | All rights reserved.