Green Montenegro International Film Fest (GMIFF) je konceptualni filmski festival na temu zaštite životne sredine koji postaje prepoznat kao centar ekološkog identiteta države Crne Gore te kao pokretač konkretnih akcija i održivih ideja na planu zaštite i očuvanja prirodnih resursa naše zemlje.

Ovogodišnje VII izdanje GMIFF-a odražaće se, po običaju, u jednoj od najljepših prirodnih cjelina u Evropi, u Nacionalnom parku Durmitor, pored Crnog jezera (UNESCO World Heritage List, 1980) u periodu od 31. jula do 02. avgusta 2021. godine!

Jedan od razloga koji upravo ovu godinu čini naročito posebnom jeste i obilježavanje tridesetogodišnjice od proglašenja Crne Gore prvom ekološkom državom na svijetu. U tom pravcu posebno je važno istaći da se Green Montenegro International Film Festom pozicionirao kao jedan od centralnih događaja u okviru seta aktivnosti koji se obilježavaju na državnom niovu povodom 30 godina od kada je Crna Gora deklarativno postala ekološka država, potpisivanjem Deklaracije upravo na Žabljaku gdje se održava fest.

Festival je edukativanog, nekomercijalanog i takmičarskog karaktera, podijeljen u tri kategorije: 1. Zaštita životne sredine, 2. Ekologija duše, 3. Promo-turistički filmovi. Pored priznanja za drugo i treće mjesto u pomenutim kategorijama, dodjeljuje se i Grand Prix za najbolje ostvarenje na festivalu.

Publika će imati priliku da bespaltno pogleda 40 jako uzbudljivih filmskih ostvarenja, tokom tri dana trajanja festivala i to iz Italije, Francuske, Južne Koreje, Kine, SAD, Indije, Španije, Švedske, Irana, Njemačke, Srbije, Rusije, Švajcarske, BiH, Danske, Crna Gore, Meksika i Hrvatske.

Žiri GMIFF-a 2021 sastavljen je od profesionalaca iz oblasti kinematografije: Reditelj i producent Draško Đurović (Crna Gora), reditelj i ekološki aktivista Daniel Pavlić (Hrvatska), producent i reditelj Dong Hee Chun (Južna Korea).

Selektorka ovogodišnjeg izdanja festivala je Maja Bogojević, crnogorska filmska kritičarka.

Organizatori festivala su Centar za multimedijalnu produkciju (www.cezam.me) i opština Žabljak, kao domaćin. Festival u kontinuitetu ima podršku Vlade Crne Gore, preko resornih ministarstava kulture i ekologije, Filmskog centra, Agencije za zaštitu životne sredine, Javnog preduzeća za nacionalne parkove itd.

Međunarodna potvrda projekta se ogleda u tome što je GMIFF mapirao Crnu Goru u okviru „Green Film Network“ i time učinio da se naš festival nađe među 40 najrenomiranijih zelenih festivala na svijetu, sa ciljem stvaranja svojevrsnog imidža i ekskluzivnosti prve Ustavom definisane ekološke države na planeti.

Cilj festivala je razvijanje i podizanje nivoa odgovornosti i znanja o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine i biodiverziteta, kroz upoznavanje sa politikom EU (European Green Deal), globalnim trendovima ekologije i kinematografije ka kojima Crna Gora teži, te samim tim GMIFF predstavlja veliki korak na tom putu.

Prošlogodišnje izdanje GMIFF-a otvorio je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, prethodnu godinu raniji predsjednik Skupštine Ivan Brajović, dok su izdanja unazad otvarali šefica sistema UN u Crnoj Gori Fiona McCluney, Princ Nikola Petrović i ostala značajna imena iz svijeta ekologije, filma, javnog života itd.

Festival ujedno doprinosi razvoju društvene misli i oblikovanju daljih pravaca razvoja kulture, obrazovanja i društvenog aktivizma u cilju zaštite životne sredine irazvoja kinematografije u okviru predmetne teme.

Direkcija festivala

GMIFF

Direktor festivala

Blagota Marunović

Producentkinja festivala

Anja Kečalović

Umjetnički direktor festivala

Slobodan Marunović

Producent festivala

Ilija Zeković

Selektorka Festivala

Maja Bogojević

Online marketing festivala

Andrea Zorec

Dizajnerka

Božidarka Sjekloća

Web Developer

Novica Šundić

Žiri festivala

Dong Hee Chun

Draško Đurović

Daniel Pavlić

Copyright © CEZAM 2021 | All rights reserved.