Green Montenegro International Film Fest (GMIFF) je filmski festival na temu zaštite životne sredine koji se redovno održava od 2015. godine, čime je postao prepoznat kao centar ekološkog identiteta države Crne Gore.

VIII izdanje Festivala će se održati u jednoj od najljepših prirodnih cjelina u Evropi (UNESCO World Heritage List, 1980), Nacionalnom parku Durmitor, neposredno pored Crnog jezera od 04. do 06. avgusta 2022. godine!

Cilj festivala je razvijanje i podizanje nivoa odgovornosti i znanja o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine kroz upoznavanje sa globalnim trendovima ekologije i kinematografije ka kojima Crna Gora teži. S ponosom ističemo da se GMIFF pozicionirao u okviru „Green Film Network “, među 40 najboljih filmskih festivala na svijetu na temu ekologije i zaštite životne sredine.

Organizatori festivala su Centar za multimedijalnu produkciju (www.cezam.me) i Opština Žabljak, kao domaćin. Festival u kontinuitetu ima podršku Vlade Crne Gore, preko resornih ministarstava kulture i ekologije, Filmskog centra, Javnog preduzeća za nacionalne parkove itd.

Prošlogodišnje izdanje GMIFF-a otvorio je reditelj Branko Baletić, godinu prije toga bivši predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, dok su izdanja unazad otvarali raniji predsjednik Skupštine Ivan Brajović, šefica sistema UN u Crnoj Gori Fiona McCluney, Princ Nikola Petrović i ostala značajna imena iz svijeta ekologije, filma, javnog života itd.

Čast nam je da istaknemo da je naš festival u svojim prethodnim izdanjima imao priliku da ugosti značajna imena iz oblasti umjetnosti, kulture i ekologije ne samo iz Crne Gore i regiona već i iz mnogih evropskih i svjetskih zemalja poput Italije, Švajcarske, Južne Koreje, Njemačke, Francuske i drugih.

Festival je edukativnog, nekomercijalnog i takmičarskog karaktera, podijeljen u četiri kategorije: 1. Ekologija, 2. Ekologija duše, koje su takmičarskog karaktera, i 3. Promo-turistički filmovi i 4. Studenstki filmovi, koji su dio revijalnog programa.

Studentska kategorija postoji od prošlogodišnjeg (VII) izdanja festivala i nastala je kao potreba da se pruže prilika i podrška mladim crnogorskim sineastima u njihovim prvim profesionalnim koracima.

Žiri dodjeljuje: 

  • Treću, drugu i prvu nagradu u kategoriji „Ekologija duše“, kao i specijalnu nagradu u istoj kategoriji.
  • Zatim treću, drugu nagradu i Grand Prix za najbolje ostvarenje na festivalu u kategorji „Ekologija“, kao i do dvije specijalne nagrade u istoj kategoriji.

Na ovogodišnjem izdanju GMIFF-a biće prikazano 65 filmskih ostvarenja i to iz Austrije, Njemačke, Kanade, Španije, Ujedinjenog kraljevstva, Malezije, Australije, Italije, SAD-a, Irana, Srbije, Portugala, Belgije, Turske, Meksika, Poljske, Brazila, Francuske, Slovenije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Žiri VIII izdanja GMIFF-a sastavljen je od profesionalaca iz oblasti kinematografije: Reditelj Andro Martinović (Crna Gora), reditelj i direktor fotografije Mustafa Mustafić  (BiH), producent i reditelj Dong Hee Chun (Južna Koreja).

Selektor ovogodišnjeg izdanja festivala je reditelj i ekološki aktivista Daniel Pavlić (Hrvatska).

Direkcija festivala

GMIFF

Direktor festivala

Blagota Marunović

Izvršna producentkinja festivala

Stela Mišković

Umjetnički direktor festivala

Slobodan Marunović

Producent festivala

Ilija Zeković

Selektor Festivala

Daniel Pavlić

Online marketing festivala

Andrea Zorec

Dizajnerka

Dragana Koprivica

Web Developer

Svetlana Jovanović

Žiri festivala

Andro Martinović

Mustafa Mustafić

Dong Hee Chun

Copyright © CEZAM 2022 | All rights reserved.