Andro Martinović

Andro Martinović

Rođen u Nikšiću, 1977. godine. Diplomirao Opštu književnost i teoriju književnosti i Filmsku i TV režiju.

Urednik programa Crnogorske kinoteke. Vanredni profesor na studijskom programu Film i mediji na Univerzitetu Donja Gorica.

Urednik knjige o prvim crnogorskim bioskopima „Crnogorski kinematografi 1908-1914“, biobibliografije reditelja Živka Nikolića i prevoda knjige snimanja za film „Voskresenja ne biva bez smrti“.

Autor kratkometražnih filmova koji su prikazani u selekciji više od dvadeset prestižnih međunarodnih festivala (Ueska, Monpelje, Rim, Sarajevo, Drama, Tanger, Motovun). Za film „Netaknuti suncem“ nagrađen Zlatnom plaketom Beograda za najbolji kratki igrani film. Film „Maske“ odabran je za European Short Film Tour i otkupljen za prikazivanje u tridesetak zemalja. Sa Brankom Baletićem koautor dokumentarnog filma „Crna Gora i Veliki rat“, nagrađenog Specijalnom nagradom na Festivalu istorijskog i vojnog filma u Varšavi 2016.

Debitantski dugometražni film “Između dana i noći”, premijerno prikazan 2018. u takmičarskoj selekciji 42. Filmskog festivala u Montrealu, učestvovao je na trideset međunarodnih festivala i dobio pet nagrada.

Copyright © CEZAM 2023 | All rights reserved.