DANILOVGRAD Otvoren ,,Green Montenegro International Film Fest”

Prvi ,,Green Montenegro International Film Fest” otvoren je večeras u bioskopu ,,Zeta” u Centru za kulturu Danilovgrad.

– Festival kojeg večeras promovišemo i stvaramo višestruko je neophodan ekološkoj državi Crnoj Gori, crnogorskoj kulturi i obrazovanju, a prije svega neophodan je generaciji mladih sineasta koje školujemo na našem univerzitetu. Festival će dugoročno i u kontinuitetu da afirmiše prirodne resurse Crne Gore, njihovo racioalno korišćenje i zaštitu na najvišem stvaralačkom nivou i u međunarodnoj konkurenciji. Imamo sve preduslove da ovaj dugoročni projekat uspije – kazao je akademik i jedan od najznačajnijih crnogorskih i evropskih botaničara doktor Vukić Pulević koji je i otvorio Festival.

Predsjednik Skupštine Opštine Danilovgrad i predsjednik Savjeta festivala drMiodrag Đurović istakao je da je ovaj Festival izuzetna prilika i da Danilovgradu  pripada da bude domaćin.

– Danilovgrad je svojom otvorenošću i na vrijeme urađenim prostorno-planskim dokumentima realizovao pilot projekat održivog razvoja lokalnih zajednica u Crnoj Gori koji nam je povjerila Evropska unija. Lokalna uprava je već prije toga prepoznala kvalitet životne sredine kao ekonomsko dobro. Uspostavljena ekološka vizija radi očuvanja životne sredine i održivog upravljanja prirodnim resursima pospješila je sinergiju razvoja životne sredine  – rekao je Đurović.

Ispred sale Centra za kulturu bila je priređena izložba meda i pčelinjih proizvoda Saveza pčelarskih udruženja Crne Gore na kojoj su izlagači predstavili razne proizvode od meda, orahe i bademe u medu, propolis, medovinu, medovnjaču i drugo.

Prve festivalske večeri  prikazani su filmovi ,,Više od meda” Markusa Imhofa iz Švajcarske i ,,Zemlja smeća” Lusi Voker u koprodukciji Velike Britanije i Brazila.

Festival će trajati do subote, a biće predstavljeno ukupno devet dokumentarnih ekoloških filmova iz Crne Gore i inostranstva.

Projekat je podržalo  Ministarstvo kulture i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a realizuju ga Centar za kulturu Danilovgrad u saradnji sa Opštinom Danilovgrad i nevladinim organizacijama ,,Montenegrin Universal Theatre” i Centar za multimedijalnu produkciju iz Podgorice.

Izvor: MNE Magazin

Sviđa ti se vijest?

Share on facebook
Podijeli na Facebook
Share on twitter
Podijeli na Twitter
Share on telegram
Podijeli na Telegram
Share on whatsapp
Podijeli na WhatsApp

Copyright © CEZAM 2022 | All rights reserved.