DANILOVGRAD: Sjutra počinje Green Montenegro International Film Fest – GMIFF

Sjutra veče, četvrtak 14. decembra svečano će biti otvoreno III izdanje Green Montenegro International Film Fest – GMIFF. Program svečanog otvaranja predviđa festivalsku premijeru dokumentarnog filma ,,Kulturni život poklonio – Milorad Stojović” autora Mirka Jakovljevića sa početkom u 19 sati, dok će izložba karikatura na temu ekologije pod nazivom ,,U duši me guši” autora Iva i Igora Ševčenka biti otvorena u 19 i 30 sati.

Zvanična ceremonija otvaranja festivala počinje u 20 sati, a festival će otvoriti stalna koordinatorka sistema UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Crnog Gori, Fiona Meklani, a nakon toga će biti prikazan film ,,Prije potopa” reditelja Fišera Stivensa i producenta Leonarda Dekaprija (SAD).

Festival se nastavlja i sljedećih dana sa projekcijama u Centru za kulturu Danilovgrad, Nikšićkom pozorištu, Barskom ljetopisu, Hotelu Splendid u Bečićima, kao i u brojnim osnovnim, srednjim školama i fakultetima u saradnji sa Ministarstvom prosvjete Crne Gore. GMIFF je konceptualni filmski festival na temu zaštite životne sredine.

Cilj festivala je razvijanje i podizanje nivoa svijesti o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine, kroz umjetnički impuls i unaprijeđenja znanja i informisanosti o ekologiji, kroz upoznavanje sa globalnim trendovima ka kojima Crna Gora teži, te samim tim predstavlja veliki korak na tom putu.

Festival je edukativanog i nekomercijalanog tipa, takmičarskog karaktera, podijeljen u III kategorije: 1. zaštita životne sredine, 2. ekologija duše, 3. promotivno turistički filmovi i sačuvani prirodni resursi.

Pored priznanja za prvo, drugo i treće mjesto u pomenutim kategorijama dodjeljuje se i Grand Prix za najbolje ostvarenje na festivalu.

Izvor: MNE magazin

Sviđa ti se vijest?

Share on facebook
Podijeli na Facebook
Share on twitter
Podijeli na Twitter
Share on telegram
Podijeli na Telegram
Share on whatsapp
Podijeli na WhatsApp

Copyright © CEZAM 2022 | All rights reserved.