Dodijeljene nagrade na Green Montenegro International Film Festu

Sinoć je dodjelom nagrada i svečanom ceremonijom na Žabljaku u bioskopu pod vedrim nebom na samoj obali Crnog jezera, završeno V jubilarno izdanje Green Montenegro International Film Fest-a 2019.

Žiri u sastavu Maja Bogojević, filmska kritičarka, Ana Vučković, glumica  i reditelj Nemanja Bečanović donio je sljedeće odluke:

Nagradu Grand prix za najbolje ostvarenje na festivalu u svim kategorijama dobio je film „Zlatna riba, afrička riba“ autora Tomasa Granda i Musa Diopa iz Senegala.

Nagradu za najbolji film u kategoriji Ekologija, dobio je film  “Čovjek drveća” reditelja Andrea Trivera iz Burkine Faso.

Nagradu za najbolji film u kategoriji Ekologija duše, žiri je dodijelio makednoskom filmu “Iscjelitelj” reditelja Đorča Stavrevskog.

Nagrade žirija za najbolja glumačka ostvarenja na festivalu, dobili  su: Haldora Gerharosdotir za ulogu u islandskom filmu “Žena u ratu”, Blagoe Veselinov za ulogu  u filmu “Iscjelitelj” i Tihomir Stanić za ulogu u filmu “Delirijum tremens”.

Specijalna nagrade žirija u kategoriji Ekologija duše dodijeljene su filmovima: “Delirijum tremens” autora Gorana Markovića  i filmu “Između dana i noći” autora Andra Martinovića.

Specijalne nagrade žirija su dodijeljene filmovima iz kategorije Ekologija: “Tajo Tajo” autora Patrika Čedvika iz Velike Britanije, “Godina uz geostacioniranu orbitu” autora Feliksa Diriha iz Njemačke i “Rekvijem za Ćehotinu” autora Branka Gogića iz Crne Gore.

Povodom V jubilarnog izdanja Green Montenegro International Film Fest-a direkcija Festivala odlučila je da dodijeli specijalna priznanja pojedinicima za izuzetan doprinos festivalu. Kako stoji u saopštenju direkcije festivala: Branku Lukovcu, brilijantnom diplomati i izuzetnom čovjeku velikog znanja i iskustva za izuzetan doprinos festivalu od prvog dana njegovog postojanja, kao i za nemjerljiv doprinos razvijanju ekološke i građanske svijesti .

Specijalno priznanje princu Nikoli Petroviću za angažman i međunarodnu afirmaciju festivala kao i pomoć Fondacije Petrović Njegoš na čijem se čelu nalazi.

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos festivalu i prepoznavanje njegove važnosti kako na ekološkom tako i na umjetničkom planu dodjeljena je Nikoli Medenici, direktoru Agencije za zaštitu životne i prirode.

Na kraju ceremonije dodjele nagrada, prisutnima se obratio gost festivala, poznati filmski i pozorišni glumac Branislav Lečić, koji je između ostalog kazao da ovaj festival svojim kvalitetom, organizacijom i estetikom prostora u kojem se odvija po mnogo čemu jedinstven i predvidio mu sjajnu budućnost kako na kinematografskom planu tako i na doprinosu i afirmaciji ekološke misli.  Time je zatvoreno V jubilarno izdanje Green Montenegro International Film Fest-a.

Izvor: FOS Media

Sviđa ti se vijest?

Share on facebook
Podijeli na Facebook
Share on twitter
Podijeli na Twitter
Share on telegram
Podijeli na Telegram
Share on whatsapp
Podijeli na WhatsApp

Copyright © CEZAM 2022 | All rights reserved.