Festival ekološkog filma od 25. do 27. juna u Danilovgradu

U Opštini Danilovgrad je danas održana konstitutivna sjednica Savjeta filmskog festivala „Green Montenegro International Film Fest“. Predsjednik savjeta je predsjednik Skupštine opštine Danilovgrad dr Miodrag Đurović, dok su članovi savjeta državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović, predsjednik Fondacije „Petrović Njegoš“, princ Nikola Petrović, dr Vukić Pulević, prof. dr Mihailo Burić, predsjednik Savjeta Zelenih Crne Gore Branko Lukovac, nezavisni programski i produkcioni konsultant, direktor “Beldocs-a” Mladen Vušurović, reditelj Gojko Kastratović, glumac Slobodan Marunović i koordinator festivala Blagota Marunović.

Festival ekološkog filma će se održati u Danilovgradu, u periodu od 25-27. juna 2015. godine, kada će biti prikazani filmovi crnogorske, regionalne, evropske i svjetske produkcije, koji će obuhvatiti aktuelne teme kao što su ekologija, zaštita životne sredine i održivi razvoj.

Projekat festivala je podržan od strane Ministarstva kulture i Ministarstva održivog razvoja i turizma, a realizuje ga JU Centar za kulturu Danilovgrad, uz podršku Opštine Danilovgrad i u saradnji sa nevladinim organizacijama Montenegrin Universal Theatre i Centrom za multimedijalnu produkciju iz Podgorice.

Ideja da se Festival ekološkog filma realizuje upravo u Danilovgradu, nastala je iz razloga što je  Opština Danilovgrad 2010. godine, u pilot projektu koji su realizovali Vlada Crne Gore i Vlada Holandije, postala prva opština u Crnoj Gori koja je donijela Strategiju održivog razvoja i formirala Lokalni savjet za održivi razvoj. Opština je i tada prepoznata zbog svojih geografskih, prirodnih i privrednih karakteristika, te sve navedeno predstavlja razlog da se Festival ekološkog filma  realizuje u takvom ambijentu, odnosno u Danilovgradu.

Sjednicu savjeta je otvorio predsjednik Skupštine opštine Danilovgrad dr Miodrag Đurović, te istakao zadovoljstvo što će festival sa temama kao što su ekologija, održivi razvoj i zaštita životne sredine, biti realizovan upravo u Danilovgradu, sa svim sadržajima koji će isti ponuditi građanima i edukativnom porukom, koja će biti prezentovana tokom tri dana trajanja festivala.

Predsjednik Opštine Danilovgrad Branislav Đuranović je, u svom izlaganju prisutnim članovima savjeta navedenog festivala, istakao da Opština Danilovgrad podržava realizaciju ovog projekta, koji ima edukativni karakter i značaj u cilju promovisanja koncepta održivog razvoja i zaštite životne sredine. Takođe, ukazao je da je festival usmjeren i na obogaćivanje kulturnih sadržaja i ponude.

Članovi savjeta festivala „Green Montenegro International Film Fest“ su prije svega iskazali zadovoljstvo što su dio projekta Festivala ekološkog filma, te istakli da će svojim angažmanom dati podršku realizaciji istog, kao i da će svojim aktivnostima i idejama doprinijeti da navedeni festival ostvari svoj cilj. Takođe, saglasili su se da navedeni festival treba biti prepoznat kao centar „zelenog“ kulturnog identiteta Opštine Danilovgrad i Crne Gore.

Tokom tri dana trajanja Festivala ekološkog filma, osim projekcija filmova, koje predstavlju primarnu aktivnost festivala, održaće se i posebna Panel diskusija na temu zaštite živote sredine.

Izvor: Portal Analitika

Sviđa ti se vijest?

Share on facebook
Podijeli na Facebook
Share on twitter
Podijeli na Twitter
Share on telegram
Podijeli na Telegram
Share on whatsapp
Podijeli na WhatsApp

Copyright © CEZAM 2022 | All rights reserved.