HRAST

Ne tako davno, crnogorske poplavne površine uz Zetu, Moraču, rijeku Bojanu i Skadarsko jezero bile su prekrivene prostranim šumama skadarskog hrasta. Ljudi su, razvijajući svoja naselja, posjekli većinu drveća za izgradnju svojih domova i krčenje zemljišta za poljoprivredu, tako da su danas ove šume svedene na mala ostrva zajednice i drvorede.

Skadarski hrast je jedina zaštićena vrsta hrasta u Crnoj Gori, jer je endem za ovaj region, ali ujedno i onaj čiji je opstanak najugroženiji, a čija priča nije poznata široj javnosti. Pozivamo vas da čujete njegovu priču, da se upoznate sa njegovim postojanjem, istorijom, ulogom u ekosistemima, njegovom ljepotom, a možda, samo možda, jednom u životu sakupite jedan žir, podignete mladi skadarski hrast i posadite ga u svom prirodnom staništu.

Režija: Dok Production

Produkcija: Montenegrin Ecologists Society

Zemlja porijekla: Crna Gora

Godina proizvodnje: 2021

Trajanje: 00:04:12 min

Kategorija:

Montenegrin Ecologists Society

Crnogorsko društvo ekologa (MES) od 2012. godine nudi efikasne i efektivne modele u oblasti zaštite prirode, revitalizacije i upravljanja. Poseban fokus MES-a je istraživanje biodiverziteta i prirodnih procesa, što ide uporedo sa sprovođenjem edukativnih i drugih raznovrsnih aktivnosti u cilju približavanja prirode i objašnjenja našeg mesta u njoj.

Copyright © CEZAM 2023 | All rights reserved.