NEISPRIČANA PRIČA FATME KAYACI

Godina 1985. Svi pričaju o 16-godišnjem Ali Kajaciju koji je poginuo pavši u vatru, boraveći sa tetkom na planinskom pašnjaku od 2000 metara. Alijeva maćeha, njihova komšinica tetka Emine, kaže da je dijete stradalo u ovoj nesreći zbog zanemarivanja Fatme Kajaci. Nakon ovog bolnog incidenta, kada Fatma Kajaci čuje za optužbe svojih rođaka i komšija, ona ih strahovito negoduje i napušta svoje selo. Počinje da živi u kamenoj kući na planinskim pašnjacima, daleko od ljudi. Svako drvo koje posadi naziva „Ali“ kao da želi da ga održi u životu. Okolina kuće postaje šuma.

Ona kaže da se incident dogodio 1985. godine, kada je imala oko 50 godina i živjela sa sinom brata Abdurahmana, Alijem Kajacijem, koji je tada imao 16 godina i koji je patio od napada, na planinskom pašnjaku Karakisrak koji je visok 2000 metara u Tonji.“Kao i svakog jutra, izašli smo iz kuće sa naše dvije krave i teletom na ispašu. Vratila sam krave kući, otvorila vrata kuće i vidjela Alija u plamenu”.

Režija: ORHAN Tekeoglu

Produkcija: Nurdan Tekeoglu

Zemlja porijekla: Turska

Godina proizvodnje: 2020

Trajanje: 00:40:00 min

Kategorija:

ORHAN Tekeoglu

Orhan Tekeoglu, scenarista i režiser. Rođen u Trabzonu 1983. Godine, diplomirao je na radio-televiziji na Univerzitetu Gazi i radio u novinskoj agenciji Anadolu, u Sabahu i Milliietu kao novinar 25 godina. Osnovao je Media Ton sa dr Nurdanom Tekeogluom da snimi dokumentarac pod nazivom IFAKAT (borba žena Istočnog Crnog mora protiv divlje prirode) sa TRT, državnim TV kanalom nagrađenom na konkursu dokumentarnih filmova. 2013. završio je svoj prvi dugometražni film „MNOGO TE VOLIO“ poslije 3 godine. Film je primljen u zvanične programe Moskovskog filmskog festivala, Kijevskog MFF-a Molodist i osvojio je nagrade za najbolji strani film na Kanadskom i Portobello filmskom festivalu. Orhan Tekeoglu doktorira na odsjeku za kinematografiju Univerziteta Beikent. Godine 2016. režirao je IZVANREDNE LJUDE i korežirao RUDOLF NUREJEV: OSTRVO NJEGOVIH SNOVA sa Evgenijom Tirdatovom. Završio je, TIME TO LEAVE, novi dokumentarac uz podršku Ministarstva kulture i turizma Turske 2019. Predaje film na Univerzitetu Esenjurt u Istanbulu.

Copyright © CEZAM 2023 | All rights reserved.