RIJEKA SA DVA IMENA I DVA LICA

Matica-Sitnica je jedna te ista rijeka. Teče nedaleko od Podgorice. Manje, ili gotovo sasvim nepoznata za razliku od Morače i njenih pritoka:Zete,Ribnice, Cijevne…

U gornjem toku, pod imenom Matica, krije neobičnu ljepotu. U donjem toku pod imenom Sitnica, rijeka ima drugačije osobenosti, pa je I priča nastala na suprotstavljenosti ta dva lica jedne te iste rijeke. Prostor gornjeg toka zanimljiv je sa nekoliko aspekata:hidrogeološkog, istorijskiog, lingvističkog, ekosistemskog… Izvorišta Matice, i predio oko nje je posebna cjelina. Unutar nje je, korišćenjem i podvodne kamere, obrađen i zanimljiv hidrogeološki fenomen- estavela Oko Matice, i pojava koja se rijetko viđa – da rijeka teče uzvodno!

Donji tok rijeke koja nosi ime Sitnica je, nasuprot Matici koja nikada ne presušuje, ljeti sasvim beživotan. Tada je njeno korito od Komanskog mosta pa na dalje, sasvim suvo i ni malo atraktivno, na većem dijelu pretvoreno u smetlišta I deponije raznoraznog otpada.

Završni dio ponovo nas vraća Matici uz podsjećanje da ono što imamo, a često i ne znamo da imamo, posebno -dragocjeno bogatstvo voda – treba brižljivo čuvati. Tekst, u najvećoj mjeri faktografski, zasnovan je na istraživanju i korišćenju – u dijelu naučne literature – malo poznatih činjenica koje se odnose na geografske, hidrološke I hidrogeološke osobenosti područja toka rijeke Matice – Sitnice, te zanimljivostima vezanim za ekosistem lokaliteta, narodna predanja, valorizaciju u svrhe turizma i poljoprivrede, i neophodnost zaštite ovog i drugih vodotoka u Crnoj Gori.

Režija: Veljko Vujanović

Produkcija: Veljko Vujanović

Zemlja porijekla: Crna Gora

Godina proizvodnje: 2022

Trajanje: 00:28:00 min

Kategorija:

Veljko Vujanović

Veljko Vujanović, rođen je 1958. godine u Nikšiću. Fotografijom se profesionalno bavio od 1974. godine. Diplomirani je Majstor Fotografije Akademije umjetnosti slike IVAS, TV i osnivao je i bio predsjednik Udruženja Profesionalnih Fotografa Crne Gore. Kao podvodni snimatelj učestvovao je u mnogim projektima Televizije Crne Gore kao i u Istraživačkim projektima podmorja Crne Gore. Pejzažnom fotografijom se bavi od samog početka karijere pa se u mnogim publikacijama, udžbenicima, monografijama o Crnoj Gori nalaze njegove fotografije. Autor je serijala “Prozor” (sedam kratkih filmova o divljoj ljepoti Crne Gore) koji se emituju na državnoj televiziji (javnom servisu). Svoje fotografije je izlagao u Austriji na WCPP Gmunden (Svjetski kongres profesionalnih fotografa) i u Italiji na WCPP Orvietto, 2001. godine.

Copyright © CEZAM 2023 | All rights reserved.