GMIFF: doprinosi ekološkim znanjima

U okviru II edicije „Green Montenegro International Film Fest“ (GMIFF) 2016.god. u bogatom programu, koji sadrži projekcije ekoloških i turističkih filmova, kako domaćih, tako i iz inostranstva, posjetioci festivala su u Centru za kulturu u Danilovgradu, imali priliku da se upoznaju sa brojnim ekološkim problemima kako kod nas, tako i u svijetu.

Cilj festivala je razvijanje i podizanje nivoa svijesti o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine, kroz umjetnički impuls i unaprijeđenja znanja i informisanosti o ekologiji, kroz upoznavanje sa globalnim trendovima ka kojima Crna Gora teži, te samim tim „Green Montenegro International Film Fest” predstavlja veliki korak na tom putu.

Učenici Osnovnih škola ,,Vuko Jovović” iz Danilovgrada   i ,,Njegoš” iz Spuža zatim srednjoškolci Gimnazije ,,Slobodan Škerović,,- Podgorica i   Gimnazija ,,Petar I Petrović Njegoš”- Danilovgrad, kao i studenti Policijske akademije imali su priliku da pogledaju ekološke i turističke filmove, što pokazuje da ovaj festival ima u fokusu mlade, kako bi se što više edukovali o životnoj sredini i potrebi njenog očuvanja.   

Drugog dana festivala organizovana je i radionica ,, Čovjek i biodiverzitet”, gdje su govorili dr Biljana Telebak – stručnjak za puževe i dr Danilo Mrdak- stručnjak za ribe. Izložba pod istima nazivom bila je i u školi ,,Vuko Jovović” u Danilovgradu, ali i izložba pod nazivom ,,Izrazi negodovanja”- Vaso Knežević.

Trećeg festivalskog dana 22.09. osim projekcija filmova u već pomenutim školama, organizovano je i predavanje  Lecture, Ivane Vojinović- generalne direktorice za zaštitu životne sredine i šefice Radne grupe za poglavlje 27. na temu ekologije i pridruživanja EU u Opštini Danilovgrad. Zatim vožnja biciklima povodom ,,SVJETSKOG DANA BEZ AUTOMOBILA” od RESPA-e do manastira Ždrebaonik. Kao i KAJAKAŠKI POHOD od Slapa na Zeti do mosta u Danilovgradu, u saradnji sa Kajakaškim klubom ,,Morača” iz Podgorice.

Upriličena je i premijera filma “MALJAT I VISOČICA” Ana Trebše –CG, čija je tema ekološki problemi kod nas. 

Posljednjeg dana festivala 23.09. nastavlja se s projekcijom filmova na različitim lokacijama, a tursitičko promotivne filmove vidjeće i studentu Univerziteta Donja Gorica iz Podgorice. 

Svečano će biti uručene nagrade za najbolja ostvarenja, a za najbolji film slijedi GRAN PRIX festivala. 

Izvor: RTCG

Sviđa ti se vijest?

Share on facebook
Podijeli na Facebook
Share on twitter
Podijeli na Twitter
Share on telegram
Podijeli na Telegram
Share on whatsapp
Podijeli na WhatsApp

Copyright © CEZAM 2022 | All rights reserved.