Grand prix za film “Zlatna riba, Afrička riba”

Dodjelom nagrada i svečanom ceremonijom na Žabljaku u bioskopu pod vedrim nebom, na obali Crnog jezera, završeno je peto izdanje Green Montenegro International Film Festa 2019.

Žiri koji su činili filmska kritičarka Maja Bogojević, glumica Ana Vučković i reditelj Nemanja Bečanović nagradu Grand prix za najbolje ostvarenje na festivalu u svim kategorijama dodijelili su filmu “Zlatna riba, Afrička riba” autora Tomasa Granda i Musa Diopa iz Senegala.

Nagradu za najbolji film u kategoriji Ekologija, dobio je film “Čovjek drveća” reditelja Andrea Triveroa iz Burkine Faso, dok je Nagrada za najbolji film u kategoriji Ekologija duše dodijeljena makedonskom filmu “Iscjelitelj” reditelja Đorča Stavrevskog.

Nagrade žirija za najbolja glumačka ostvarenja na festivalu dobili su Halldora Geirharosdotir za ulogu u islandskom filmu “Žena u ratu”, Blagoe Veselinov za ulogu u filmu “Iscjelitelj” i Tihomir Stanić za ulogu u filmu “Delirijum tremens”.

Specijalna nagrade žirija u kategoriji Ekologija duše dodijeljene su filmovima “Delirijum tremens” autora Gorana Markovića i filmu “Između dana i noći” autora Andra Martinovića.

Specijalne nagrade žirija su dodjelje su filmovima iz kategorije Ekologija: “Tajo Tajo” autora Patrika Čedvika iz Velike Britanije, “Godina uz geostacioniranu orbitu” autora Feliksa Diriha iz Njemačke i “Rekvijem za Ćehotinu” autora Branka Gogića iz Crne Gore.

Povodom petog izdanja Green Montenegro International Film Fest-a direkcija Festivala odlučila je da dodijeli specijalna priznanja pojedinicima za izuzetan doprinos festivalu i to Branku Lukovc “za nemjerljiv doprinos razvijanju ekološke i građanske svijesti”.

Specijalno priznanje dodijeljeno je Princu Nikoli Petroviću za angažman i međunarodnu afirmaciju festivala, kao i pomoć Fondacije Petrović Njegoš.

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos festivalu i prepoznavanje njegove važnosti, kako na ekološkom, tako i na umjetničkom planu, dodjeljena je Nikoli Medenici, direktoru Agencije za zaštitu životne i prirode.

Glumac Branislav Lečić kazao je da ovaj festival svojim kvalitetom, organizacijom i estetikom prostora u kojem se odvija po mnogo čemu jedinstven.

Izvor: RTCG

Sviđa ti se vijest?

Share on facebook
Podijeli na Facebook
Share on twitter
Podijeli na Twitter
Share on telegram
Podijeli na Telegram
Share on whatsapp
Podijeli na WhatsApp

Copyright © CEZAM 2022 | All rights reserved.