„GREEN MONTENEGRO INTERNATIONAL FILM FEST“ (GMIFF) 2016. Više od 70 filmskih ostvarenja iz 40 zemalja

Na danas održanoj konferencija za medije, najavljeno je  otvaranje II edicije „Green Montenegro International Film Fest“ (GMIFF) sutra u 19:30  u Centru za kulturu Danilovgrad.

Organizatori festivala istakli su da će publika moći pogledati više od 70 filmskih ostvarenja iz 40 raznih zemalja u tri kategorije:

 -Zaštita životne sredine

-Ekologija duše

-Turistički promo film.

Umjetnički direktor festivala Slobodan Marunović kazao je da će četiri festivalska dana obilježiti prikazivanje filmova, ne samo u Centru za kulturu- bioskop Zeta,  Danilovgrad, već će priliku da pogledaju ekološke i turisitičke filmove imati i učenici osnovnih i srednjih škola u Danilovgradu i Podgorici, kao i studenti Univerziteta Donja Gorica, gdje će biti prikazani filmovi iz kategorije ,,Turistički promo film”.

-Kao uvertira za ovaj festival bila je jednonedjeljna ,,Međunarodna Filmska Kamp Kolonija” koja je tokom avgusta ove godine bila održana, takođe, u danilovgradskoj opštini, gdje su studenti  kamere, produkcije, montaže, dramaturgije i režije i snimili film, čija će premijera biti na ovom festivalu. Osim domaćih filmskih ostvarenja, biće prikazani filmovi produkcije iz regiona i drugih zemalja svijeta-saopšteno je na pres konferenciji.
Slobodan Marunović je posebno istakao i nagrađivane filmove, poput  ,,Velika sjeverna planina” koji je nedavno dobio glavnu nagradu u Veneciji, kao i film ,,Zaliv” koji je dobio Oskara.
Član Savjeta festivala, i predsjednik stručnog Savjeta  ,,Zeleni Crne Gore” Branko  Lukovac, osvrnuo se na obilježavanje 25.god. od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, i kazao da imamo mnogo problema sa kojima se država suočava na putu ostvarivanja standarda koji su neophodni  ka članstvu u EU.

-Sa tog stanovišta ovaj filmski festival je veliki doprinos ljudi iz kulture i umjetnosti u toj oblasti, i nadajmo se jedna od najznačajnihjih manifestacija koje prate 25-godišnjicu  opredjeljenja Crne Gore  da se razvija kao ekološka država. I potrebna je što bolja podrška od strane državnih institucija. Trebalo bi slijediti primjer UN, ka valorizaciji ove ideje koja mapira Crnu Goru na svjetskom prostoru kao državu u kojoj se odigrava ovakav značajan festival vezan za ekologiju. Program za razvoj Crne Gore UN je stao uz ovaj festival, i bilo bi dobro da ova manifestacija bude od opšteg crnogorskog značaja-  kazao je Lukovac.

Stručni žiri u sastavu: prof. dr Sonja Tomović Šundić- predsjednica žirija, mr Aleksandra Vuković i filmski reditelj Draško Đurović, imaće težak zadatak da dodijele nagrade za sve tri kategorije, ali i Gran prix festivala za najbolje ostvarenje.

Organizatori i producenti događaja su: Opština Danilovgrad, Centar za kulturu Danilovgrad, Centar za multimedijalnu produkciju – CEZAM i Montenegrin Universal Theatre iz Podgorice.

Ovogodišnji specijalni gost Festivala je Republika Hrvatska.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore.

Izvor: MNEmagazin

Sviđa ti se vijest?

Share on facebook
Podijeli na Facebook
Share on twitter
Podijeli na Twitter
Share on telegram
Podijeli na Telegram
Share on whatsapp
Podijeli na WhatsApp

Copyright © CEZAM 2022 | All rights reserved.