Green Montenegro International Film Fest od 14. do 16. decembra

Green Montenegro International Film Fest se ove godine tradicionalno održava u Centru za kulturu Danilovgrad, kao i u Nikšićkom pozorištu, hotelu „Splendid” u Bečićima i u gotovo svim osnovnim, srednjim školama u Crnoj Gori po dogovoru i u saradnji sa Ministarstvom prosvjete Crne Gore.

Festival će se održati u periodu od 14.-16. decembra 2017.godine. Organizatori ovogodišnjeg festivala GMIFF su Centar za kulturu Danilovgrad, NVO Centar za multimedijalnu produkciju, NVO Montenegin Universal theatre uz podršku Opštine Danilovgrad, Ministarstva za održivi razvoj i zaštitu životne sredine, Ministarstva finansija i Ministarstva prosvjete.

GMIFF je konceptualni filmski festival na temu zaštite životne sredine. Cilj festivala je razvijanje i podizanje nivoa svijesti o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine, kroz umjetnički impuls i unaprijeđenja znanja i informisanosti o ekologiji, kroz upoznavanje sa globalnim trendovima ka kojima Crna Gora teži, te samim tim predstavlja veliki korak na tom putu. Festival je edukativanog i nekomercijalanog tipa, takmičarskog karaktera, podijeljen u III kategorije: 1. zaštita životne sredine, 2. ekologija duše, 3. promotivno turistički filmovi i sačuvani prirodni resursi. Pored priznanja za prvo, drugo i treće mjesto u pomenutim kategorijama dodjeljuje se i Grand Prix za najbolje ostvarenje na festivalu.

Članovi Savjeta GMIFF-a su: dr Miodrag Đurović – predsjednik SO Danilovgrad, poslanica u Skupštini Crne Gore Daliborka Pejović, princ Nikola Petrović – predsjednik Fondacije “Petrović Njegoš”, dr akademik Vukić Pulević, dr Mihailo Burić, Branko Lukovac – diplomata, Ljubiša Perović – šef Diplomatskog protokola u MVP Crne Gore, Blagota Marunović – savjetnik za međunarodne odnose u Skupštini Crne Gore, Aleksandar Andrija Pejović – ministar evropskih poslova, Ivana Vojinović – direktorica Direktorata za zaštitu životne sredine, Damir Davidović – državni sekretar za turizam u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, glumac Slobodan Marunović, Mladen Vušurović – producent (BelDocs), Gojko Kastratović – reditelj, Slađana Pavlović – pomoćnica ministra zdravlja i Darko Mrvaljević projekt menadžer.

Green Montenegro International Film Fest postaje prepoznat kao centar ekološkog i kulturnog identiteta države Crne Gore i kao pokretač konkretnih akcija i održivih ideja na planu zaštite očuvanja prirodnih resursa naše zemlje. Značaj projekta se ogleda u tome, što je GMIFF od ove godine mapirao Crnu Goru na svjetskoj listi ekoloških manifestacija „Green Film Network“ i time učinio festival međunarodno prepoznatim sa ciljem stvaranja svojevrsnog imidža i ekskluzivnosti prve Ustavom definisane ekološke države na planeti.

Tokom trajanja programa biće prikazano 93 filmska ostvarenja od čega 19 u dvije takmičarske kategorije – kategorija Ekologija (10 filmova), Ekologija duše (9 filmova). Promotivno turistički (60 filmova) koje će ocjenjivati studenti Fakulteta umjetnosti Univerziteta Donja Gorica, i u Off programu (14 filmova).

Projekcije će biti održane i u okviru programa Barskog Ljetopisa kao i na Univerzitetu Donja Gorica.

Grad Danilovgrad, je prošle godine, preko II izdanja Green Montenegro International Film Fest-a 2016 označen na mapi ekoloških gradova UN u okviru Evropske nedjelje mobilnosti. Na otvaranju ovogodišnje edicije festivala svoje prisustvo su najavili značajni gosti, predstavnici UN-a u Crnoj Gori, diplomatskog kora, političke i kulturne scene, javnog života i gosti iz inostranstva.

Projekat direktno odgovara na potrebu da Crna Gora trajno dobije jedan originalan filmski festival, zasnovan na konceptu ekologije, koji će doprinijeti razvoju društvene misli i oblikovanju daljih pravaca razvoja kulture, obrazovanja i društvenog aktivizma u cilju zaštite životne sredine. Festival objedinjuje i savremene tendencije prožimanja različitih društvenih sektora, kao što su javne ustanove, institucije kulture, NVO sektor, itd.

Prošlogodišnje II izdanje GMIFF-a, koje je bilo cetralno dešavanje povodom 25 godina od proglašenje Crne Gore ekološkom državom, ocijenjeno je kao vrlo uspješno i festival je kao takav prepoznat kao višestruko neophodan ekološkoj državi Crnoj Gori, crnogorskoj kulturi i obrazovanju, a takođe značajan i neophodan generaciji mladih sineasta koji se školuju na Univerzitetima Crne Gore i u inostranstvu.

Ovogodišnji specijalni gost Festivala je Republika Makedonija.

Projekat je podržan od strane Ministarstva prosvjete, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva finansija i Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore.

Festival organizuju Centar za multimedijalnu produkciju (CEZAM), Montenegrin Universal Theatre i Centar za kulturu Danilovgrad.

Partneri Festivala su: NTOCG, Zagreb Tourfilm Festival, UNDP, Belgrade International Green Culture Festival – Green Fest, Sisački ekološki Filmski Festival SEFF.

Prijatelji Festivala su: Hotel Splendid, JU Niksićko pozorište, Barski ljetopis, Metropolis, Plantaže 13 jul, Radio Krš.

Medijski sponzor Festivala: RTCG.

Izvor: Tvoj portal

Sviđa ti se vijest?

Share on facebook
Podijeli na Facebook
Share on twitter
Podijeli na Twitter
Share on telegram
Podijeli na Telegram
Share on whatsapp
Podijeli na WhatsApp

Copyright © CEZAM 2022 | All rights reserved.