Najbolje ostvarenje “Plastični okean” Krega Lisona

Sinoć je uz prisustvo brojne publike i gostiju festivala u hotelu Splendid festivalskom premijerom njemačkog filma „Crna Gora – neograničeno otkrivanje svijeta“ u režiji Cornelia Schulze i dodjelom nagrada završeno III izdanje Green Montenegro International Film Festa (GMIFF).

Grand Prix za najbolje ostvarenje na festivalu dobio je film „Plastični okean“ (Ocean Plastic) reditelja Craig Leeson, u koprodukciji UK i Hong Konga. Međunarodni žiri u sastavu Mustava Mustafić reditelj iz BIH, Vesna Radunović, producentkinja iz Njujorka, SAD i Danijel Pavlić reditelj iz Hrvatske donijeli su jednoglasnu odluku da se u festivalskoj kategoriji „Ekologija“ kao nagrada za najbolji film, dodijeli makedonskom filmu „Jezero jabuka“ u režiji Ljuba Stefanova i Tamare Kotevske. 

Drugo mjesto pripalo je pakistanskom filmu „Pangolini u opasnosti” (Pangolins in Peril) reditelja Muhameda Ali Ijaza. Nagradu za treće mjesto dobio je engleski film “Zelena je sjajna” (Green is great) rediteljke Ketrin Dušen u produkciji British Councila. Specijalnu nagradu žirija za globalni akivizam i izuzetnu produkciju dobijeljen je filmu „Prije poplave“ (Before the Flood) reditelja Fisher Stevensa iz SAD-a.

Nagrade u festivalskoj kategoriji „Ekologija duše“ ocjenjivao je žiri u sastavu predsjednik žirija Gojko Kastratović filmski i tv reditelj, Maja Bogojević filmska kritičarka i teoretičarka i Sara Radović producentkinja. Jednoglasnom odlukom dodijelila se nagrada za najbolji film „Beško“ reditelja Nedžada Begovića iz Sarajeva, BIH. Nagradu za drugo mjesto osvojio je film “Tok” reditelja Milivoja Miša Obradovića, poznatog crnogorskog glumca. Treća nagrada pripala je hrvatskom filmu „Mama, zašto plačeš”, rediteljke Vladimire Spindler iz Zagreba. Specijalna nagrada žirija za autentičan pogled na prirodu i ljude Crne Gore dodijeljen je filmu „Crna Gora – neograničeno otkrivanje svijeta“ u režiji Cornelia Schulze iz Njemačke. 

O najboljim ostvarenjima u kategoriji „Turističko-promotivni filmovi“ odlučivao je žiri studenata Fakulteta umjetnosti sa UDG i donio odluku da se nagrada za najbolji film dodijeli ostvarenju „Alpski smisao života“ reditelja Džonasa Greberta iz Austrije. Drugo mjesto osvojio je film „Azerbejdžan tour“ reditelja Fuada Gulijeva iz Azerbejdžana dok je nagrada za treće mjesto pripala filmu „Montenegro“ u produkciji NTO Crne Gore.

Direktor Green Montenegro Intenartional Film Festa (GMIFF) Blagota Marunović uručio je specijalna priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama koje su značajno doprinijele izuzetno uspješnoj relizaciji III izdanja ovog međunarodnog filmskog izdanja. Priznanja su dobili stalna koordinatorka Sistema UN i stalna koordinatorka Sistema UN i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Fiona McCluney, Željka Radak Kukavičić direktorica NTO Core Gore, Spomenka Saraga direktorica Zagreb Tour Film Fest, Dragan Jovanov savjetnik za ekologiju u Vladi Republike Makedonije, Nikola Medenica dirktor Agencije za zaštitu životne sredine, Žarko Radulović direktor Hotela Splendid, Reditelj Rajko Grlić, Ivana Vojinović direktorica Direktorata za zaštitu životne sredine, Ruža Helać iz Vojvođanske zelene inicijative, kompaniji “13. jul Plantaže” i Ivanu Colu Baroviću iz Centra za kulturu Danilovgrad.

U toku svečane ceremonije dodjele nagrada video porukom prisutnima su se obratili dobitnici nagrada reditelji Muhameda Ali Ijaza iz Pakistana i Craig Leeson iz Australije.

Festival je nadahnutom besjedom i univerzalnim poruka o potrebi stvaranja svijeti o ugroženosti životnog prostora i čovjeka u njemu zatvorio član Savjeta GMIFF-a Princ Nikola Petrović predsjednik Fondacije „Petrović Njegoš“. 

Organizatori ovogodišnjeg festival su Centar za kulturu Danilovgrad, NVO Centar za multimedijalnu produkciju (CEZAM), NVO Montenegin Universal Theatre uz podršku Opštine Danilovgrad, Ministarstva prosvjete, Ministarstva za održivi razvoj i turizam, Ministarstva finansija i Agencije za zaštitu životne sredine.

Narednih dana festivalski filmovi biće prikazani u gotovo svim osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori po dogovoru i u saradnji sa Ministarstvom prosvjete.

Izvor: Portal analitika

Sviđa ti se vijest?

Share on facebook
Podijeli na Facebook
Share on twitter
Podijeli na Twitter
Share on telegram
Podijeli na Telegram
Share on whatsapp
Podijeli na WhatsApp

Copyright © CEZAM 2022 | All rights reserved.