PLASTIČNI OKEAN ODNIO TITULU NAJBOLJEG FILMA

Gran pri za najbolje ostvarenje na festivalu dobio je film “Plastični okean” reditelja Krejga Lisona, u koprodukciji Velike Britanije i Hong Konga. Međunarodni žiji u sastavu Mustafa Mustafić, reditelj iz BiH, Vesna Radunović, producentkinja iz SAD i Danijel Pavlić, reditelj iz Hrvatske, donijeli su jednoglasnu odluku da se u festivalskoj kategoriji “Ekologija” nagrada za najbolji film, dodijeli makedonskom filmu “Jezero jabuka” u režiji Ljuba Stefanova i Tamare Kotevske.

Drugo mjesto pripalo je pakistanskom filmu “Pangolini u opasnosti”, reditelja Muhameda Ali Ijaza, dok je treće mjesto zauzeo engleski film “Zelena je sjajna”, rediteljke Ketrin Dušen. Specijalna nagrada žirija za globalni akivizam i izuzetnu produkciju dodijeljena je filmu “Prije poplave” Fišera Stivensa iz SAD.

Nagrade u festivalskoj kategoriji “Ekologija duše” ocjenjivao je žiri u sastavu Gojko Kastratović, filmski i tv reditelj, Maja Bogojević, filmska kritičarka i teoretičarka i Sara Radović, producentkinja. U ovoj kategoriji trijumfovalo je ostavrenje “Beško”, reditelja Nedžada Begovića iz Sarajeva. Drugo mjesto pripalo je filmu “Tok” glumca i reditelja Milivoja Miša Obradovića, dok je treća nagrada pripala je hrvatskom filmu “Mama, zašto plačeš”, rediteljke Vladimire Spindler.

Specijalna nagrada žirija za autentičan pogled na prirodu i ljude Crne Gore dodijeljen je filmu “Crna Gora neograničeno otkrivanje svijeta” u režiji Kornelije Šulc. O najboljim ostvarenjima u kategoriji “Turističko-promotivni filmovi” odlučivao je žiri studenata Fakulteta umjetnosti sa UDG i donio odluku da se nagrada za najbolji film dodijeli ostvarenju “Alpski smisao života”, reditelja Džonasa Greberta iz Austrije. Drugo mjesto osvojio je film “Azerbejdžan tour”, reditelja Fuada Gulijeva iz Azerbejdžana, dok je nagrada za treće mjesto pripala filmu “Montenegro” u produkciji NTO Crne Gore. Tokom svečane ceremonije video porukom prisutnima su se obratili nagrađeni reditelji Muhamed Ali Ijaza i Krejg Lison. Festival je zatvorio član Savjeta GMIFF-a Princ Nikola Petrović predsjednik Fondacije “Petrović Njegoš”.

Organizatori ovogodišnjeg festival su Centar za kulturu Danilovgrad, NVO Centar za multimedijalnu produkciju (CEZAM), NVO Montenegin Universal Theatre uz podršku Opštine Danilovgrad, Ministarstva prosvjete, Ministarstva za održivi razvoj i turizam, Ministarstva finansija i Agencije za zaštitu životne sredine.Izvor: Dnevne novine

Sviđa ti se vijest?

Share on facebook
Podijeli na Facebook
Share on twitter
Podijeli na Twitter
Share on telegram
Podijeli na Telegram
Share on whatsapp
Podijeli na WhatsApp

Copyright © CEZAM 2022 | All rights reserved.