Počeo Green Montenegro International Film Fest 2019

Sinoć je pod vedrim nebom ispod Durmitora na obali Crnog jezera na Žabljaku, pred velikim brojem gledalaca spektakularno počeo V jubilarni Green Montenegro International Film Fest 2019.

Goste Festivala je predsjednik skupštine Crne Gore Ivan Brajović pozdravio riječima “Večeras ali i narednih dana i noći, ogrnuti čudnovatim nebom i durmitorskim plaštom uživaćemo u fantastičnoj fuziji prirode i sedme umjetnosti”, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajoivć i tim riječima otvorio V jubilarno izdanje Festivala.

Prisutne su nakon toga pozdravili i predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević koji je kazao da kaok je “Green Montenegro Interantional Film Fest“ na Žabljak stigao prošle godine i odlučio da tu i ostane.

„Danas, na istom mjetsu, u vanvremenskoj ljepoti Crnog jezera i Durmitora slavimo mali jubilej: V izdanje ove izuzetno zanimljive manifestacije”, istakao je.

Nakon predsjednika opštine publiku je pozdravila i predsjednica Savjeta festivala i generalna direktorica Direktorata za zaštitu životne sredine u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović.

Poslije ceremonije svečanog otvaranja, publika je imala čast vidjeti dva filma iz takmičarskog programa: kratki igrani film iz kategorije ekologija, „Godina uz geostacioniranu orbitu“, Njemačka 2018, autora Felix Dierich-a i film iz kategorije ekologija duše „Delirijum tremens“ Srbija 2019, autora Gorana Markovića.

Nakon projekcije poštovaoci filmske umjetnosti i svakako veliki ljubitelji prirode pozdravili su članove filmske ekipe “Delirijum tremens” glumca Tihomira Stanića i producentkinju Mariju Bereta, koja se zahvalila publici što je uprkos hladnoj žabljačkoj večeri ispratila projekciju u potpunosti, poručivši da je očarana Durmitorom i mjestom na kome se održava Festival i dodala kako misli da ima izuzetan potencijal i da će u budućnosti imati sjajnu perspektivu.

Zatim, nakon svečanog otvaranja i projekcije dva sjajna filma domaćini festivala, direktor Green Montenegro International Fest-a Blagota Marunović i art direktor Slobodan Marunović pozvali su prisutne na svečani koktel u prekrasnom ambijentu restorana “Crno jezero “ i do kasnih časova nastavili druženje sa gostima i publikom razgovarajući o novim sadržajima i aktivnosti u cilju unapređenja Festivala u godinama koje slijede.

Organizatori su podsjetili da je u toku festivalskih dana na GMIFF-u, pored filmskog programa, pripremljen određeni broj pratećih programa (promocija stilova zdravog života: planinarske i biciklističke ture, rafting rijekom Tarom, kajaking Crnim jezerom) što svakako dodatno upotpunjuje turističku i kulturnu ponudu Žabljaka.

Prema njihovim riječima Green Montenegro International Film Fest postaje prepoznatljiv kao „centar ekološkog i kulturnog identiteta države Crne Gore i kao pokretač konkretnih akcija i održivih ideja na planu zaštite očuvanja prirodnih resursa naše zemlje“.

Festivalski program večeras počinje sa kultnim filmom Vim Vendersa “So zemlje” I nastavlja svoj program sa vjernom publikom ogrnutom zimskom garderobom Ipod vedrim nebom Durmitora I toplinom u srcu sa fenomenalnim kinematografskim ostvarenjima koja su na repertoaru ovogodišnjeg festival.

Izvor: Portal Analitika

Sviđa ti se vijest?

Share on facebook
Podijeli na Facebook
Share on twitter
Podijeli na Twitter
Share on telegram
Podijeli na Telegram
Share on whatsapp
Podijeli na WhatsApp

Copyright © CEZAM 2022 | All rights reserved.