Posađeno 1001 stablo u NP Durmitor

Ukupno 101 volonter iz Mađarske u koordinaciji sa TO Žabljak posadilo je simbolično 1001 stablo u Nacionalnom parku Durmitor, u području koje je prošle godine bilo zahvaćeno požarima.

Akcija pošumljavanja predstavlja jednu od predaktivnosti IV izdanja Green Montenegro International Film Fest-a (GMIFF) koja je realizovana u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori u okviru projekta „Razvoj niskokarbonskog turizma“ koji ima za cilj smanjenje nivoa emisije CO2, odnosno smanjenje količine otpada i negativnog uticaja na životnu sredinu.

Nakon tri festivalska izdanja, odlukom Savjeta GMIFF-a, festival se seli u jednu od najljepših prirodnih cjelina u Evropi, u Nacionalni park Durmitor.

Filmovi će biti prikazivani na atraktivnom otvorenom prostoru, noću, pored Crnog jezera, ispod samog vrha Durmitora u periodu od 4.-8.avgusta, pred velikim brojem stranih turista, gostiju i mještana, uz određen broj pratećih programa, tokom pet dana trajanja festivala, što će dodatno upotpuniti turističku i kulturnu ponudu Žabljaka i Crne Gore.

Pored primarne aktivnosti projekcije filmova na temu zaštite životne sredine, održivog razvoja i ekologije, GMIFF će u cilju potpunog ozelenjavanja festivala, organizovati akciju čišćenja obalnog dijela Crnog jezera sa volonterima iz Crne Gore i regiona, obezbjediti uslove za pametno odlaganje otpada tokom trajanja filmskog festivala u cilju njegove adekvatne reciklaže i mnoge druge aktivnosti u duhu zaštite životne sredine i smanjenja karbonskog otiska.

Organizatori ovogodišnjeg festivala GMIFF su Centar za kulturu Žabljak u saradnji sa Centrom za multimedijalnu produkciju (CEZAM), uz podršku Ministarstva za održivi razvoj i turizam, Ministarstva kulture, Agencije za zaštitu životne sredine, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Ministarstva finansija, Ministarstva prosvjete, Nacionalne turističke organizacije Crne Gore i mnogih drugih.

Sviđa ti se vijest?

Share on facebook
Podijeli na Facebook
Share on twitter
Podijeli na Twitter
Share on telegram
Podijeli na Telegram
Share on whatsapp
Podijeli na WhatsApp

Copyright © CEZAM 2022 | All rights reserved.