Snagom filma braniti prirodu

Nakon tri izdanja, „Grin Montenegro Internešnl Film festival” preselio se u jednu od najljepših prirodnih cjelina u Evropi, u Nacionalni park Durmitor. Filmovi će biti prikazivani na atraktivnom otvorenom prostoru, noću, pored Crnog jezera, ispod samog vrha Durmitora, pred velikim brojem stranih turista, gostiju i mještana, uz veliki broj pratećih programa, što će dodatno upotpuniti turističku i kulturnu ponudu Žabljaka.
Festival su otvorile koordinarotka u sistemu UN i predstavnica UNDP za Crnu Goru Fiona Mekluni i predsjednica festivala i generalna direktorica Direktorata za zaštitu životne sredine u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović. U ime domaćina obratili su se predsjednik opštine Veselin Vukićević i Tomo Pajović u ime NP Durmitor. Otvarajući festival Mekluni je pred publikom i zvanicama naglasila značaj očuvanja životne sredine.


Kao predstavnici UN upućujem podršku ovom festivalu i potvrđujem našu viziju podrške odživom razvoju. Ovaj festival donosi nove priče iz cijelog svijeta o najvažnijim ekološkim pitanjima današnjice kroz filmski program u koji su satkana četiri elementa – voda, vatra, vazduh i zemlja. Festival koristi snagu filma koja vas podstiče da preduzmete akciju za zaštitu životne stedine – naglasila je Mekluni.
Potom je prikazan nijemi dokumentarno-etnološki film „Durmitor iz 1930. godine”, autora Branimira i Marijane Ušić, a publika je aplauzom pozdravila njihovog sina akademika Ivana Ušića koji je prisustvovao projekciji.
Festival, koji organizuje Centar za multimedijalnu produkciju u saradnji sa Centrom za kulturu Žabljak i TO Žabljak, tokom četiri festivalske večeri predstaviće deset takmičarskih filmova koje je selektovao umjetnički direktor festivala Slobodan Marunović. Autori se takmiče u dvije kategorije – ekologija i ekologija duše. Pored prvog, drugog i trećeg mjesta, dodjeljuje se i Gran pri za najbolje ostvarenje na festivalu. Zbog interesovanja publike ovi fimovi biće prikazani i u Bijelom Polju. Takođe, promotivni turistički filmovi ovog festivala biće prikazani u oktobru u okviru Film GMIF-a u hotelu „Splendid”.


Ovogodišnji specijalni gost festivala je Kostarika, kao država koja je dominantno usmjerena ka zelenoj ekonomiji i održivom razvoju.
Festival je podržalo Ministarstvo kulture, program UN za razvoj, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Opština Žabljak, TO Žabljak, NP Durmitor, Centralna banke Crne Gore, Opština Bijelo Polje i NTO Crne Gore.
V.Š.

Izvor: Dan

Sviđa ti se vijest?

Share on facebook
Podijeli na Facebook
Share on twitter
Podijeli na Twitter
Share on telegram
Podijeli na Telegram
Share on whatsapp
Podijeli na WhatsApp

Copyright © CEZAM 2022 | All rights reserved.