“U duši me guši 1987-2017…” oduševila crnogorsku publiku

U Centru za kulturu Danilovgrad, a u sklopu otvaranja III Green Montenegro International Film Festa, NVO „Da zaživi selo“ u saradnji sa organizatorima festivala (Centar za kulturu Danilovgrad i NVO Centar za multimedijalnu produkciju-CEZAM) organizovala je izlozbu karikatura sa ekoloskom tematikom „U DUŠI ME GUŠI 1987-2017…“, pljevaljskih autora Iva i Igora Ševčenka.

Izložba je bila vrlo posjećena, sa dosta poznatih lica (glumaca, pjevača, diplomata). Tematika karikatura je donkihotovska borba za čistiju životnu sredinu sa akcentom na Pljevljima. Ovakav događaj je bio održan prije 30 godina (1987.) kada je bila predstavljena izložba karikatura pljevaljskog karikaturiste Iva Ševčenka pod nazivom „U duši me guši“. i nakon 30 godina (2017) njegovog sina Igora “guši” ista problematika i zbog toga je ovaj događaj posvećen nekadašnjim i sadašnjim buntovnicima prema devastiranju životnog prostora u kojem žive, ali i onim donosiocima odluka koji za 30 godina nijesu uspjeli ništa da promjene. I dalje je prioritet raubovanje resursa na uštrb životnog prostora.

Marija Čolpa, magistar dramaturgije, dramski pisac i scenograf, otvarajući izložbu, rekla je:

“Nije slučajno ova izložba na jednom filmskom festivalu, jer ako se zagledate sa pažnjom ovi radovi vas vode u sledeći kadar, pa u naredni, i u tome je sličnost sa filmom. Zamoliću vas da sa pažnjom pogledate ove karikature, jer one nisu kao na nekim izložbama slika odmah jasne, njih su autori stvarali godinama i oni su jedna vrsta katarze”.

Izvor: PV portal

Sviđa ti se vijest?

Share on facebook
Podijeli na Facebook
Share on twitter
Podijeli na Twitter
Share on telegram
Podijeli na Telegram
Share on whatsapp
Podijeli na WhatsApp

Copyright © CEZAM 2022 | All rights reserved.