Uzbudljive filmske priče besplatno za publiku

Glumac Slobodan Marunović za Pobjedu najavljuje Green Fest, koji počinje večeras na onlajn platformi.

Dobijemo veoma malo novca, a pomažu nam uglavnom sponzori. Na festivalu svi rade iz istinskih, ekoloških pobuda, zaštite životne sredine i ljudskoga duha – objasnio je Marunović.

Belgijski film „Traces“, u režiji Pinsa Sebastiena, otvoriće večeras u 20:30 sati ovogodišnje izdanje Green Montenegro International Film Festa, koji se shodno pandemijskim okolnostima održava u onlajn izdanju. Pristup programu može se ostvariti preko sajta festivala www.greenmontenegro.me.

Prije početka filmskih projekcija, festival će svečano biti otvoren u 20 sati, a na ceremoniji publici će se obratiti direktor festivala Blagota Marunović, predsjednica festivalskog Savjeta Ivana Vojinović, članovi Savjeta – princ Nikola Petrović i Nikola Medenica, kao i predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

GMIFF će trajati do nedjelje, 20 decembra, a svi zainteresovani imaju slobodan pristup filmovima.

SELEKCIJA

Publika će tokom tri festivalska dana, kako je za Pobjedu kazao selektor festivala, glumac Slobodan Marunović, imati priliku da pogleda 40 uzbudljivih filmskih ostvarenja.

– Ove godine, uprkos svemu, napravili smo zanimljivu selekciju, pa će publika moći da pogleda filmove iz Turske, Irana, Mađarske, Rusije, SAD, Crne Gore, Holandije, Srbije, Belgije, Španije, Hrvatske, Ukrajine, Italije, Švedske, Sjeverne Makedonije, Portugala, Japana, Norveške, Tajlanda i Njemačke – kazao je Marunović.

Ipak, kako je istakao, pored bogate filmske ponude, organizovanje festivala u doba pandemije nosi sa sobom veliki posao.

– Nijesmo se nadali ovoj varijanti – budući da u junu nije bilo 23 dana zaraženih građana korona virusom, bili smo sigurni da će se šesto izdanje festivala realizovati ispod Durmitora, na Crnom jezeru. Dugo smo se dvoumili da li da se festival održi, ali uz konsultacije sa partnerima, opredijelili smo se za onlajn izdanje, a ispunićemo sve svjetske standarde propisane za ovakve vrste festivala – rekao je Marunović.

Sva ostvarenja, publici će biti dostupna besplatno, što je finansijski, kako je Marunović objasnio, teško održivo.

– Dobijemo veoma malo novca, a pomažu nam uglavnom sponzori. Na festivalu svi rade iz istinskih, ekoloških pobuda, zaštite životne sredine i ljudskoga duha – objasnio je on.

Crna Gora, kako smatra Marunović, bogom je dana za snimanje filmova. To uključuje njene prirodne, ali i arhitektonske ljepote milenijumski starih gradova i naseobina.

– Sve to treba iskoristiti, privući filmadžije iz svijeta i još agresivnije ponuditi i nametnuti mogućnost da ovdje snimaju. To je višestruko korisno – uključiće naše ljude koji se bave filmom, ali i promovisati zemlju – objasnio je on.

GMIFF mapirao je Crnu Goru u okviru Green Film Network i time učinio da se naš festival nađe među 39 najrenomiranijih zelenih festivala na svijetu. Festival ipak, kako je Marunović ispričao, ne prepoznaju na suštinski način relevantne državne institucije kao nešto što je posebno značajno za Crnu Goru, te njen ulazak u Evropsku uniju, budući da i jedno poglavlje o pridruživanju posvećeno ekologiji i zaštiti životne sredine.

– To znači sačuvati resurse, kontrolisano graditi, ne devastirati rječne tokove, morsku obalu, šume… sve ono što nam je Bog podario. Mislim da Ministarstvo zaštite životne sredine i Ministarstvo kulture, budući da ovaj festival spaja ekološki i filmski segment, pa i edukativni, ne posvećuju dovoljnu pažnju njegovoj važnosti – kazao je on.

Marunović je podsjetio na prethodnu, dvogodišnju saradnju sa Ministarstvom prosvjete, u okviru koje su učenici osnovnih i srednjih škola mogli da pogledaju gotovo sve filmove u sklopu nastave.

– Međutim, to je naglo prekinuto. Sve to košta – filmovi, titlovi, prevodi, tehnika koja se iznajmljuje za prikazivanje fimova ili ovogodišnji zakup Vimeo platforme – kazao je on.

Ovoga puta, nažalost neće moći da bude organizovan planirani prateći program, ali će, kako je Marunović najavio, to nadomjestiti na druge načine.

– Publika će imati priliku da pogleda crnogorsku premijeru filma njemačke televizije o ljepotama Crne Gore, njen portret. Osim toga, biće prikazani i promo-filmovi Nacionalne turističke organizacije – ispričao je on.

NOVCA JE MALO

Festival je od osnivanja, smatra Marunović, podigao svijest o ekologiji i na jedan način podstakao autore da se bave angažovanim filmovima u čijem je fokusu zaštita životne sredine.

– Mi imamo autora i aktivista koji se bave lokalnim temama – zaštitom rijeke Ćehotine, zaštitom vodotokova, deponije. Međutim, u Crnoj Gori je filmska umjetnost zapostavljena, a nadam se da će Filmski centar, koji je mlada institucija, popraviti to i podići na viši nivo. Veliki je broj kod nas talentovanih, obrazovanih filmskih reditelja. Nažalost, novca je malo, a film je skupa djelatnost – kazao je on.

Organizator ovogodišnjeg festivala je Centar za multimedijalnu produkciju – CEZAM u partnerstvu sa Centrom za kulturu Žabljak, uz podršku Ministarstva za održivi razvoj i turizam, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Filmskog centra Crne Gore, Agencije za zaštitu životne sredine i prirode, Ministarstva kulture, JU Nacionalnih parkova Crne Gore i Fondacije „Petrović Njegoš“.

Velike ambicije za sljedeću godinu

Iduće godine, kako je Marunović najavio, festival sprema veliki program, koji će imati mnogo segmenata.

– Nedavno smo imali sastanak sa princom Nikolom Petrovićem, a on je pokrenuo nekoliko zanimljivih ideja. Između ostalog i to da ovaj festival naredne godine bude nosilac proslave jubileja, 30 godina od proglašenja Crne Gore za ekološku državu. Sticajem okolnosti, festival se održava na Žabljaku, gdje je i donešena Deklaracija o ekološkoj državi, pa će osim filmskih projekcija biti organizovano mnogo manifestacija, okruglih stolova posvećenih očuvanju planete. Osim toga, planiramo da filmove naredne godine proširimo na ostale gradove i destinacije u Crnoj Gori koji su zainteresovani za ovaj vid saradnje. Biće raspisani brojni konkursi za srednjoškolce na temu zaštite životne sredine, a i planiramo širu saradnju sa NVO sektorom – kazao je Marunović.

Izvor: pobjeda.me

Sviđa ti se vijest?

Share on facebook
Podijeli na Facebook
Share on twitter
Podijeli na Twitter
Share on telegram
Podijeli na Telegram
Share on whatsapp
Podijeli na WhatsApp

Copyright © CEZAM 2022 | All rights reserved.