VI Green Montenegro International film fest

Green Montenegro International Film Fest (GMIFF) je konceptualni filmski festival na temu zaštite životne sredine koji postaje prepoznat kao centar ekološkog identiteta države Crne Gore te kao pokretač konkretnih akcija i održivih ideja na planu zaštite i očuvanja prirodnih resursa naše zemlje.

Direktor festivala Blagota Marunović istakao je da se GMIFF u redovnim okolnostima održava u jednoj od najljepših prirodnih cjelina u Evropi, u Nacionalnom parku Durmitor, pored Crnog jezera, ali shodno novoj stvarnosti nastaloj globalnom pandemijom, naš festival se svrstao u grupu odgovornih produkcija, koje širom svijeta na sličan način organizuju manifestacije i tako održavaju kontinutet. Na ovaj način demonstriramo posvećenost kinematografiji i ekološkoj ideji zbog koje postojimo te u konačnom pokazujemo obavezu prema opštem zdravlju i sigurnosti svih.

Čekajući vrijeme koje će nam omogućiti ponovno druženje u prirodnom okruženju, ovogodišnje VI izdanje Green Montenegro International Film Festa odražaće se, po prvi put, podsredstvom posebne online platforme u periodu od 18-20.decembra 2020.godine. Pristup platformi je slobodan dok su projekcije filmova besplatne, navodi Marunović. Više informacija na zvaničnoj web stranici festivala www.greenmontenegro.me.

Festival je edukativanog, nekomercijalanog i takmičarskog karaktera, podijeljen u tri kategorije: 1. Zaštita životne sredine, 2. Ekologija duše, 3. Promo-turistički filmovi. Pored priznanja za drugo i treće mjesto u pomenutim kategorijama dodjeljuje se i Grand Prix za najbolje ostvarenje na festivalu.

Publika će imati priliku da pogleda 40 jako uzbudljivih filmskih ostvarenja, tokom tri dana trajanja festivala i to iz Turske, Irana, Mađarske, Rusije, SAD-a, Crne Gore, Holandije, Srbije, Belgije, Španije, Hrvatske, Ukrajine, Italije, Švedske, Sjeverne Makedonije, Portugala, Japana, Norveške, Tajlanda i Njemačke, naglašava selektor festivala Slobodan Marunović.

Međunarodni žiri GMIFF-a 2020 sastavljen je od profesionalaca iz oblasti ekologije i kinematografije: Vesna Radunović, producentkinja (Njujork, SAD), Mariano Pozzi, scenarista i reditelj (Buenos Aires, Argentina), Blagoj Micevski, reditelj (Bitola, Sjeverna Makedonija), Rachel Caplan aktivistkinja i producentkinja (Edinburg, Škotska) i Senad Šahmanović, reditelj (Podgorica, Crna Gora). Promo-turističke filmove ocjenjivaće tročlani žiri u sastavu Oskar Huter – direktor TO Cetinje, Vanja Vukojičić – direktor TO Pljevlja i Emil Kukalj – direktor TO Bar.

Organizator ovogodišnjeg festivala je Centar za multimedijalnu produkciju – CEZAM u partnerstvu sa Centrom za kulturu Žabljak, uz podršku Ministarstva za održivi razvoj i turizam, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Agencije za zaštitu životne sredine i prirode, Ministarstva kulture, JU Nacionalnih parkova Crne Gore i Fondacije Petrović Njegoš.

Međunarodna potvrda projekta se ogleda u tome, što je GMIFF mapirao Crnu Goru u okviru „Green Film Network“ i time učinio da se naš festival nađe među 39 najrenomiranijih zelenih festivala na svijetu, sa ciljem stvaranja svojevrsnog imidža i ekskluzivnosti prve Ustavom definisane ekološke države na planeti.

Cilj festivala je razvijanje i podizanje nivoa odgovornosti i znanja o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine i biodiverziteta, kroz upoznavanje sa globalnim trendovima ekologije i kinematografije ka kojima Crna Gora teži, te samim tim GMIFF predstavlja veliki korak na tom putu. Festival ujedno doprinosi razvoju društvene misli i oblikovanju daljih pravaca razvoja kulture, obrazovanja i društvenog aktivizma u cilju zaštite životne sredine.

Izvor: RTCG

Sviđa ti se vijest?

Share on facebook
Podijeli na Facebook
Share on twitter
Podijeli na Twitter
Share on telegram
Podijeli na Telegram
Share on whatsapp
Podijeli na WhatsApp

Copyright © CEZAM 2022 | All rights reserved.