Volonteri Green Montenegro International Film Fest-a očistili obalni dio Crnoj jezera na Žabljaku

Tokom predfestivalskih dana Green Montenegro International Film Fest-a (GMIFF) koji počinje 4. avgusta, 10 volontera u saradnji i organizaciji TO Žabljak, uspješno su sproveli akciju čišćenja obalnog dijela Crnog jezera u NP Durmitor. Akcija čišćenja sprovedena je na planinarskim stazama oko jezera, gdje su volonteri prikupili deset velikih kesa otpada.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i NTO uključen je u proces ozelenjavanja najpopularnijih ljetnjih muzičkih i filmskih festivala koji su poseban segment turističke ponude Crne Gore. Vodeći crnogorski festivali poput Southern Soula, Lake Festa, See Dance Festivala i Green Montenegro International Film Festivala, prvi su zeleni festivali u Crnoj Gori.

Konrektno, pored akcije čišćenja obalnog pojasa Crnog jezera, GMIFF je takođe, nedavno realizovao akciju pošumljavanja od strane 101 volontera iz Mađarske, takođe u koordinaciji sa TO Žabljak. Tom prilikom posađeno je simboličnih 1001 stablo u NP Durmitor, u području koje je prošle godine bilo zahvaćeno požarima. U narednim danima, takođe je planirano obezbjeđenje uslova za pametno odlaganje otpada u okviru četiri dana festivala. Tokom ovogodišnjeg IV izdanja GMIFF-a, pored projekcija filmova i promocije zdravih stilova života kao što su kajaking, planinarkse i biciklističke ture, rafting itd, biće organizovane mnoge druge „zelene akcije“ u duhu zaštite životne sredine i smanjenja karbonskog otiska.

GMIFF je jedinstven „zeleni festival“ u Crnoj Gori, koji ima za cilj razvijanje i podizanje nivoa svijesti o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine, kroz umjetnički impuls i unaprjeđenja znanja i informisanosti o ekologiji, kroz upoznavanje sa globalnim trendovima o održivim idejama i projektima. Festivalski filmovi će, takođe, biti prikazani u veliki broj osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori u partnerstvu sa Ministarstvom prosvjete.

Organizatori ovogodišnjeg festivala GMIFF su Centar za kulturu Žabljak u saradnji sa CEZAM-om, uz podršku UNDP-a, Ministarstva za održivi razvoj i turizam, Ministarstva kulture, Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Agencije za zaštitu životne sredine, Ministarstva prosvjete, i drugih.

Stay green!

Sviđa ti se vijest?

Share on facebook
Podijeli na Facebook
Share on twitter
Podijeli na Twitter
Share on telegram
Podijeli na Telegram
Share on whatsapp
Podijeli na WhatsApp

Copyright © CEZAM 2022 | All rights reserved.