Završen osmi Green Montenegro International Film Festival

VIII izdanje GMIFF-a svečano je zatvorila prvakinja Narodnog pozorišta Sarajevo proslavljena glumica Mediha Musliović i u svom obraćanju izrazila divljenje prema koncepciji festivala, njegovoj organizaciji, sadržaju, ekološkoj misiji i čarobnoj lokaciji na kojoj se održava – na obali Crnog jezera. Grand Prix u festivalskoj kategoriji „Ekologija“ dodijeljen je filmskom ostvarenju „Budi voda – Od Anda do Amazonije“, rediteljke Hulije Blanji iz Francuske.

U smaragdnoj oazi pod Durmitorom, pored Crnog jezera, u protekla tri dana vidjeli smo 65 filmova koji su svojim karakterom privukli pažnju ljudi koji vjeruju da film mijenja svijet na bolje.
Direkcija festivala na čelu sa direktorom Blagotom Marunovićem ocijenila je ovogodišnje izdanje festa kao najuspješnije do sada, u produkcijskom i programskom smislu, čemu u prilog govori činjenica da je publika pogledala velik broj inspirativnih i važnih ekoloških, igranih, promo turističkih i studentskih filmova iz Crne Gore, regiona, te sa svim meridijana svijeta, na dvije festivalske lokacije – na obali Crnog jezera i u hotelu „Gorske oči“. Gosti festivala su takođe imali priliku da uživaju u 14 pratećih programa, da učestvuju u raftinzima rijekom Tarom, kajakingu Crnim jezerom, planinarskim pohodima, biciklističkim turama, predavanjima, konferencijama, akcijama čišćenja itd.
Green Montenegro International Film Fest, međunarodni festival ekološkog filma je edukativanog, nekomercijalnog i takmičarskog karaktera. Filmski program ove godine selektovao je reditelj i ekološki aktivista Daniel Pavlić (Hrvatska).
Festival organizuju Centar za multimedijalnu produkciju (www.cezam.me). Glavni partner i pokrovitelj festivala je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizna, zatim Ministarstvo kulture, Filmski Centar Crne Gore, Agencija za zaštitu životne sredine, UNDP, Nacionalni parkovi Crne Gore, Opština Žabljak kao domaćin festivala, Fondacija Petrović Njegoš, Kancelarija za održivi razvoj, dok je glavni medijski sponzor je RTCG.

U čast početka festivala, te sve do njegovog završetka, Glavni grad je osvijetlio most Milenijum, simbol Podgorice i Crne Gore u zelenu boju, kako bi ujedno skrenuo pažnju javnosti na potrebu većeg stepena poštovanja i očuvanja životne sredine.
Wild Beauty Art Fest i GMIFF napravili su simbiozu svojih aktivnosti, koji su za ishod imali tri značajna koncerta, tokom tri večeri GMIFF-a, neposredno prije početka projekcija. U pitanju su muzički programi pod sljedećim nazivima: Matija svira Arsena (Matija Dedić, klavir, Marijana Zlopaša, vokal – gošća koncerta), Glas, najljepši instrument (Ženski hor Collegium Musicum) i Duo Classico.
Odluku o nagradama VIII edicije GMIFF-a donio je žiri sastavljen je od profesionalaca iz oblasti kinematografije: Reditelj Andro Martinović (Crna Gora), reditelj i direktor fotografije Mustafa Mustafić (BiH), producent i reditelj Dong Hee Chun (Južna Koreja).

U kategoriji „Ekologija duše” treću nagradu dobio je film „Rđa“, autora Rafaela Maleckog iz Poljske, u kojem je autor prvo lice ustupio svojoj junakinji, njenom kreativnom izrazu kao odgovoru na intimne i opšte nedaće.
Druga nagrada otišla je u ruke britanskog autora Metjua Somervila. Nagrađen je njegov film „Sava“ inspirisan rijekom koja povezuje zemlje zajedničkog društvenog, kulturnog i političkog iskustva. Autor prati njen tok, daje joj glas i osluškuje one koji stoje na njenim obalama.
Prvu nagradu u istoj kategoriji dobio je film „Uhođenje Černobilja – istraga nakon apokalipse”, autorke Iare Li iz Sjedinjenih Američkih Država. Autorka vješto kombinuje autentične materijale iz 1986. godine sa snimcima zabilježenim u ovom postapokaliptičnom pejsažu danas.
U kategoriji „Ekologija” – Treća nagrada pripala je ostvarenju „Vratimo se izvornom”, Džordza Pirtona iz Velike Britanije. Jedna porodica se neće suditi oko svoje zemlje, neće je prodati niti uništiti gradnjom: učiniće je mjestom okupljanja, djelanja, slavljenja prirode i raznovrsnosti. Drugu nagradu dobio je „Haboob”, animirani film iranke Mahse Samani. Naizgled idiličan život oca i kćerke, rusoovski osmišljen u skladu sa prirodom, kao privid sreće u podneblju u kojem je vazduh ispunjen česticama praha i prašine. Ostaje samo trag crteža u prašini, kao biljeg u vremenu. Festivalski Grand prix dobio je film „Budi voda: od Anda do Amazonije”, Hulije Blanji. Nezamjenljiva poput vazduha ili sunca – voda, uslov a ujedno i tajna života. „Budi voda” je dramatična hronika stanja u koje smo doveli rijeke i jezera, koja nas poziva na akciju, bilo da smo tamo, u podnožju Anda ili na nekoj drugoj obali.
Žiri VIII izdanja Festivala dodijelio je i Specijalne nagrade u kategoriji „Ekologija“ specijalnu nagradu, dobio je film „Kemikal baders“, Masimilijana Mazote sa Sardinije, Republika Italija.
U kategoriji „Ekologija duše“ dobile su ih glumice – Ana Vučković, za ulogu u filmu „Poslije zime”, reditelja Ivana Bakrača i Mediha Musliović, za ulogu u filmu „Deset u pola”, Danisa Tanovića.
U kategoriji „Promo-turistički filmovi“, koja je ove godine bila revijalnog karaktera, a u saradnji sa Zagreb Tour Film Festivalom, publika je imala priliku da pogleda 15 filmskih ostvarenja. Takođe, festival od prošle godine radi na promociji mladih crnogorskih sineasta, pa su tokom festivala u saradnji sa FDU, prikazana četiri studentska filma.

Publika je imala priliku da prisustvuje prezentacija „Save Soil Montenegro“, kao dio globalnog „Save Soil“ pokreta koju je održala i inicijatorka tog pokreta u Crnoj Gori, glumica Marta Ćeranić i spisateljica Snežana Dabović. I ove godine je organizovana tradicionalna volonterska akcija čišćenja obale Crnog jezera koju su predvodili volonteri GMIFF-a, pretežno studenti sa Fakulteta dramskih umjetnosti, a koja je uslijedila nakon pomenute prezentacije. Dalje tog dana izvedena su dva mini koncerta: Lana-Asija Dabović (MNE) – lirski sopran u pratnji Oleksij Molcanov (UKR) – piano, a zatim O’Konards benda (RUS), pod nazivom “Live Irish music”.
Takođe održana je Regionalna EUSAIR konferencija „Ekološka povezanost u jadransko-jonskom regionu“ koja je ugostila brojne ekološke eksperte iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Publika je imala priliku da doživi interaktivno iskustvo virtualne realnosti – VR program na obali jezera pod nazivom Polinator park_Park za oprašivanje – virtuelna realnost, iskustvo života u distopijskoj budućnosti Evrope 2050. koji organizuje Evropska kuća.

Posljednjeg dana održavan je Matine koji je bio sastavljen iz sljedećih sadržaja: Interaktivna sesija: mentalna ekologija autorke Milene Živković, „Ples mira“ plesne grupe MOHSIRA iz Ukrajine, te Evergreen set by Nina. Nakon toga gosti festivala imali su priliku da uživaju u kajakingu na Crnom jezeru.

Pored navedenih sadržaja gosti i posjetioci su mogli pogledati izložbu fotografija „Priroda Crne Gore“ Agencije za zaštitu životne sredine kao i izložbu „Multiplastica“ autora Roberta Sironija iz Hrvatske čiji je koncept osmišljen tako da prisutni “postaju dio izložbe” kroz izlaganje polaroid fotografija nastalih na licu mjesta.

Sviđa ti se vijest?

Share on facebook
Podijeli na Facebook
Share on twitter
Podijeli na Twitter
Share on telegram
Podijeli na Telegram
Share on whatsapp
Podijeli na WhatsApp

Copyright © CEZAM 2022 | All rights reserved.