MENTAWAI – DUŠE ŠUME

Posljednji autohtoni narod Mentavaija, malog arhipelaga jugozapadno od Sumatre, bori se sa kreativnim otporom da očuva svoju drevnu kulturu i prašume.

Kultura na ivici izumiranja – sa najnovijim geopolitičkim razvojem, uništavanje njihovog staništa dostiže tačku bez povratka. Razbijajući nade tridesetogodišnje demokratizacije u Indoneziji, Džakarta u povratku autoritarne vladavine nameće sječu šuma u Mentavaiju.

U saradnji sa istraživačkim novinarom Febriantijem i autohtonim fondacijama, film prikazuje autohtonu kulturu, istoriju i otpor prema najnovijim geopolitičkim dešavanjima rastuće degradacije životne sredine Indonezije.

Film prikazuje priču o decenijama ugnjetavanja domorodačke kulture – ali i o otpornosti glavnih likova i posljednjih plemena koja žive u džungli.

Režija: Joo Peter

Produkcija: Joo Peter / Ilona Grundmann

Zemlja porijekla: Indonezija

Godina proizvodnje: 2023

Trajanje: 01:15 min

Kategorija:

Joo Peter

Joo Peter, rođen je 1966. u Njemačkoj. Studirao je na Filmskom univerzitetu HFF Berlin Babelsberg i na Akademiji umjetnosti Štutgart (autor, filmski stvaralac, predavač). Inicijator i saradnik Martison Siritoitet, rođen je 1998. u Mentavaiju, Indonezija. “Zahvalan sam što me podržavaju i starosjedilačka zajednica, kao i producentkinja Ilona Grundman, koja je takođe radila sa Vernerom Hercogom. Kao klincu radničke klase, trebalo mi je dosta vremena da se dočepam pristojne kamere da bih pratio svoju strast. Nakon što sam godinama putovao po Aziji, prvo kao autor i fotograf, a zatim i filmski stvaralac, ovo je moj prvi dokumentarni film nakon serije kratkih filmova.”

Copyright © CEZAM 2023 | All rights reserved.