PUKOTINA U PLANINI

Duboko u džungli Centralnog Vijetnama, leži veličanstveno podzemno kraljevstvo. Hang Son Doong, što se prevodi kao „pećina planinske rijeke“, najveći je pećinski prolaz na svijetu i mjesto spektakularne ljepote. Sa više ljudi koji su se popeli na Everest nego posjetili Son Doong, njegov netaknuti šarm je ostao neometan milionima godina. U 2014., budućnost Son Doonga je dovedena u sumnju kada su objavljeni planovi za izgradnju žičare u pećini.

S obzirom da mnogi tvrde da bi to uništilo njegov delikatni eko-sistem i da je lokalna zajednica podijeljena oko koristi koje bi ovaj razvoj donio, film prati one koji su uhvaćeni u događajima koji se odvijaju.

Prekrasno snimljen i poentiran, „Pukotina u planini“ je moćno izlaganje o tome kako i dobre i loše namjere na kraju mogu dovesti do toga da jedno od najvećih svjetskih čuda prirode bude zgaženo zbog novca, kao i inspirisati one kojima je stalo do našeg prirodnog nasljeđa da se bore da ga zaštite.

Režija: Raffaella Claudia Tolicetti

Produkcija: Raffaella Claudia Tolicetti / Giacomo Giorgi

Zemlja porijekla: Italija

Godina proizvodnje: 2023

Trajanje: 01:30:00 min

Kategorija:

Raffaella Claudia Tolicetti

Rođena u Parizu, nakon što je živjela u Francuskoj, Italiji i Španiji i diplomirala političke nauke na Univerzitetu La Sapienza u Rimu, Raffaella se ukrcala na brod za Antarktik kako bi učestvovala u kampanji obrane kitova. Ostala je na brodu više od sedam godina, učestvujući u mnogim kampanjama za zaštitu mora u svjetskim okeanima. Kao brodska kuvarica izdala je vegansku knjigu recepata pod naslovom „Misli, jedi, djeluj“ koju je kasnije u Italiji objavila izdavačka kuća Sonda. Nakon tako dugog perioda na moru, Raffa i njen partner Giacomo Giorgi odlučili su da se vrate na kopno i odabrali su život u planinama, u Cozie Alpama. Raffaella je učestvovala u snimanju dokumentarca On The Wild Side (Java Films), o pokretima protiv lova u svijetu, objavljenog 2019. godine i predstavljenog na mnogim međunarodnim filmskim festivalima, uključujući Raindance Film Festival, Wildlife Film Festival Rotterdam, FReDD, Global Health Film Festival, Ecozine.

Copyright © CEZAM 2023 | All rights reserved.